Църква, строена преди век и половина, е пред срутване в

...
Църква, строена преди век и половина, е пред срутване в
Коментари Харесай

Църква на век и половина е пред срутване

Църква, строена преди век и половина, е пред сриване в наши дни. Храмът „ Св. Параскева Петка Българска " в старозагорското село Памукчии не е виждал главен ремонт от 30 години, а от три в нея не е имало църковна работа, тъй като е рисково да се влиза.

Църквата е издигната през 1872 година Местните пазят поверие, че храмът е изгорял от турците и, че хората от селото го съградили отначало със лични средства. За да се стигне до през днешния ден, когато черквата е пред сриване.

Славка Йовчева е прекарала 40 години от живота си в черквата. „ Много е болно, че от три години духовник в църквата не е влизал да види в какво състояние е църквата ", споделя тя.

Местният духовник отхвърли да застане пред камера. Не отхвърли, че съвсем е спрял да идва в селото - преди църквата да стартира да пада, на два пъти я намирал заключена и не могъл да влезе в нея.

Според старозагорския митрополит Киприан гледката къса сърцето. „ Наистина е в окаяно положение. Има потребност от огромен ремонт ", добавя той.

Основен ремонт на „ Св. Петка " не е юридически от най-малко 30 години. За него са събрани към 6000 лева Съхраняват се у един от членовете на нелегитимното църковно настоятелство. Черковни пари пази и локалният духовник.

За възобновяване на храма е открита и дарителска сметка. Ако желаете да помогнете, можете да дарите на:

Сметка за дарения: Банка ДСК Стара Загора Фонд Църкви и Манастири

IBAN: BG84STSA93000005734285

BIC: STSABGSF

Партида: за храм " Света Параскева " село Памукчии

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР