Църковните служби за наближаващите големи християнски празници Цветница и Великден

...
Църковните служби за наближаващите големи християнски празници Цветница и Великден
Коментари Харесай

Великденските литургии ще бъдат навън

Църковните служби за наближаващите огромни християнски празници Цветница и Великден ще бъдат на открито, като полицията обаче ще следи да има разстояние сред хората най-малко 2 метра. Това стана ясно след среща на началника на националния действен щаб за битка с ковид ген. Венцислав Мутафчийски и владиците от Светия синод.  " Постигнахме добър компромис и литургиите ще бъдат извън на Цветница и Великден. Вътре няма да има работа ", добави Мутафчийски пред кореспонденти.

По думите му Светият синод също ще излезе с решение, както по какъв начин ще работят храмовете и надлежно апел към миряните да не се събира на едно място, по този начин с указания и към свещениците в страната по какъв начин да организират богослужението. " Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани по отношение на визитата в храмовете ", добави Мутафчийски. На въпрос дали ще продължи причастието с една лъжичка, той отговори, че не се меси в църковните догми и че Синодът ще даде точни инструкции за това.

" Нашите апели няма да отслабнат доста хора да се събират на едно място ", още веднъж разгласи Мутафчийски, като акцентира, че самите жители би трябвало да съблюдават въведените ограничения на изолираност.

Днешната среща, за която от щаба настояха още предходната седмица, бе предизвикана от решението на БПЦ да не бъдат анулирани празничните литургии, да не бъдат затворени черквите, както и даването на причестяване с една лъжица в изискванията на въведена зараза от ковид.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР