Царицата на Египет Клеопатра е една от най-известните исторически личности

...
Царицата на Египет Клеопатра е една от най-известните исторически личности
Коментари Харесай

Спорят за гробницата на Клеопатра

Царицата на Египет Клеопатра е една от най-известните исторически персони и е вдъхновявала поети, художници и архитекти по целия свят. Тя омагьосала Юлий Цезар и Марк Антоний, а под нейно ръководство Египет процъфтявал. Но макар значимостта си, мястото, където е заровена към момента не е намерено.
През последните 15 години Катлийн Мартинес и нейният екип разкопават обект в египетския град Тапосирис Магна (в превод: „ гробницата на Озирис ”, господ на плодородието и задгробния живот в древноегипетската религия) в търсене на гробницата на Клеопатра и последните известия в медиите допускат, че екипът е до триумфа.
Клеопатра принадлежала към династията на Птолемеите, която управлявала Египет в продължение на 275 години от 305 до 30 година пр.н.е. Мартинес и нейната експедиция настояват, че съществуването на храм на Изида (богиня в древноегипетската религия), датиращ от интервала на Птолемеите, както и монети с портрета на Клеопатра демонстрират, че известната египетска владетелка може да е заровена там.
Друга група археолози считат, че Клеопатра, която се е отровила (някои настояват, че е направила това, като я е ухапала отровна змия), откакто бойците на император Октавиан побеждават египтяните, не е заровена в Тапосирис Магна.
„ Изобщо няма доказателства, че гробницата на Клеопатра би могла да бъде [там] “, съобщи пред сп. „ Live Science ” Захи Хавас, някогашен египетски държавен министър по антиките, който е работил с Катлийн Мартинес повече от 10 години. „ Вярвам, че Клеопатра е била заровена в нейна гробница, която е построила до двореца си и тя е под водата “.
Според Хавас гробницата на Клеопатра в никакъв случай няма да бъде открита - мнение, споделяно и от други историци. Дворецът на Клеопатра се намирал в египетския град Александрия. Учените настояват, че през последните 2000 години елементи от двореца са били потопени под вода заради крайбрежна ерозия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР