Цариброд. Българска делегация, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов,

...
Цариброд. Българска делегация, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов,
Коментари Харесай

Делегация, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов, посети българите от Западните покрайнини за годишнината от гибелта на Левски

Цариброд. Българска делегация, водена от водача на НФСБ Валери Симеонов, дойде в Цариброд, с цел да означи 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Това оповестиха от пресцентъра на НФСБ . В Българския културно-информационен център Валери Симеонов, дружно със зам.-председателите на НФСБ Данчо Хаджиев и Борис Ячев, националният представител от патриотичната партия Росен Живков, заместник-министрите на енергетиката – Красимир Първанов, на културата – Румен Димитров, на районното развиване - Валентин Йовев, разговаряха със сънародниците ни от Цариброд, Звонци и Бабушница.
Преди това българската делегация сервира венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски.
„ Ние сме тук – при българите от Западните околности, с цел да покажем какъв брой значимо е запазването на българското съзнание на нашите сънародници зад граница. Някои от българските общества зад граница, каквото е това в Сърбия, са подложени на съществени репресии. Ето за какво – още веднъж наблягам, ние сме тук, с цел да изразим своята съпричастност и безапелационната решителност на НФСБ, и на нашето ръководство, че ще поддържаме и пазиме ползите на българите в Сърбия “, уточни водачът на НФСБ и депутат Валери Симеонов.
Представителите на българската делегация се включиха в награждаването на възпитаници от 1 до 5 клас, които учат български език в ОУ „ Христо Ботев “ в Цариброд. Преди формалната гала по време на срещата в Културно-информационния център беше подложен въпросът за неналичието на учебници по български език. „ Помощта на българската страна не може да се показва само в публични срещи сред министър-председателите, а би трябвало да се сведе до едно практически-административно равнище. Защото стана ясно, че има апетит за учебници – при нужда от 50 учебници сръбската страна е отпечатала 30 “, даде образец Валери Симеонов. Той подсети, че към момента не е подписано съглашение сред просветителните министерства на Сърбия и България, които биха могли да решат този и други проблеми, свързани с образованието. Валери Симеонов пое уговорката за казуса с учебниците и съобщи, че разчита на съдействието на министър Вълчев за това, с цел да се улесни „ работата на българските учители в Цариброд, които са едни същински възрожденски дейци “.
По време на срещата стана ясно, че екскурзиите на български възпитаници от Западните околности у нас, проведени от НФСБ, са дали забележим резултат. След визитите тук се е нараснал броят на децата, искащи да учат български език в учебното заведение в Цариброд.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР