Царево е единственият морски град по Южното Черноморие без рибарско

...
Царево е единственият морски град по Южното Черноморие без рибарско
Коментари Харесай

Царево - единственият град по Южното Черноморие без рибарско пристанище, което да отговаря на стандартите за пристан на лодки



Царево е единственият морски град по Южното Черноморие без рибарско пристанище, което да дава отговор на стандартите за кей на лодки.

По документи през 2008-а година Министерството на превоза е издало позволение за употреба на рибарско пристанище, което на практика не съществува.

Историята стартира през 2008-а година, когато по предложение на някогашния кмет Петко Арнаудов, се трансформира статута на пристанището в Царево от обществена държавна в обществена общинска благосъстоятелност. 3 месеца по –късно, изцяло неподготвено, кметът Арнаудов разделя морската акватория на 2 и записва 2 пристанища - пътническо и рибарско. Така Министерството на превоза, в мандата на тройната коалиция, издава документ за експлоатационна валидност на малко рибарско пристанище за 50 лодки, при регистрирани близо 700 риболовен лодки в Царево. Вследствие на този акт, на 10-и декември 2008-а година, без да получат никакво пояснение, риболовците откриват целия порт ограден, с блокиран достъп, и с изненада научават, че би трябвало да извадят лодките си на сушата. Парадоксът - по документи рибарско пристанище има, а напрактика риболовците държат лодките си на кея, споделя Георги Пейчев от локалното рибарско съдружие.

След редица законодателни промени, през 2012 година община Царево изготвя план за рибарско пристанище. Тъй като по документи такова има, планът е за ремонт и уголемение на настоящия порт. Започва доста тромава, тежка и продължителна във времето процедура по съгласуването на плана с съвсем всички министерства и изваждането на всички нужни документи, споделя кмета Георги Лапчев.

Ако страната реши да финансира разширението и ремонта на настоящето пристанище в Царево за Южното Черноморие ще се отворят нови хоризонти и благоприятни условия за развиване, разяснява още кметът  Георги Лапчев.

В Царево е най-голямата рибарска общественост по Южното Черноморие.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Даниела Костадинова.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР