Царевицата може да се използва поне за 26 неща извън

Царевицата може да се използва поне за 26 неща извън ...

Вкусно и интересно в Пловдив.

Царевицата може да се използва поне за 26 неща извън храната. А може и в храната. В момента в Пловдив в две успоредни прояви, привличащи голям интерес, тя присъства. В Стария град днес бе открит Есенният панаир на занаятите, който по традиция включва и пленер със състезателен характер. Този път темата е „Царевична шума”, на старта застанаха шест майстори от страната, а нещата, които могат да се видят, са много красиви.

Жулиета Георгиева от Пловдив обяснява свойствата на царевичната шума, които я правят чудесен екологичен материал за различни предмети. Напоследък в Мексико, където това е най- застъпената селскостопанска култура, царевицата чрез корените си навлиза и в строителството- те се почистват, смилат и от сместа се правят изключително добри изолационни панели.

В занаятчийския панаир тази година участват и майстори от Украйна, а сред представените общо от всички занаяти са текстилът, дърворезбата, металопластика, свещолеене. Топли цветове греят от много маси, групи туристи пълнят улиците на резервата.

Царевицата, макар и не с толкова главна роля, присъства и на ул. „Райко Даскалов”, където от днес до 22 септември се провежда кулинарният фестивал на открито „ Mood for food”. Освен богато разнообразие от всякакви вкусове храни, той има и сцена на открито, включва състезания и игри.

Днес от 17 ч започна играта „Разпознаване на сирената”, следва надяждане с бургери, а утре ще има демонстрации за изработка на сурови бонбони.

Източник: actualno.com