Царевицата е любимо лятно лакомство за много хора, но диетолозите

...
Царевицата е любимо лятно лакомство за много хора, но диетолозите
Коментари Харесай

Защо не трябва да ядем царевица твърде често?

Царевицата е обичано лятно лакомство за доста хора, само че диетолозите и последователите на здравословния метод на живот имат спорно отношение към нея.

Тя е богата на растителен протеин, витамини, минерали и антиоксиданти - каротеноиди, които са виновни за нейния блестящо жълт цвят. Но фона на всички тези потребни субстанции в нея се съдържа обичайно количество захар, нишесте, глутен и доста други субстанции, изгодите от които са мощно съмнителни.
 Печена на скара царевица - лятна рецепта със спомен за село Печена на скара царевица - лятна рецепта със спомен за село
Всички обичаме обичайните летни селски предписания. Една такава класическа за България е варената царевица, само че също по този начин и царевица пече...

Мощните естествени антиоксиданти - каротеноидите се съдържат в царевицата в задоволително високи равнища, с цел да предпазят клетките от увреждане на свободните радикали, да понижат възпалението и да забавят процеса на стареене.

Освен това каротеноидите играят значима роля в поддържането на очното здраве - те могат да предотвратят свързаната с възрастта недъгавост на макулата и да понижат риска от формиране на катаракта.

Полезните субстанции в царевичните зърна усъвършенстват доста храносмилането, предотвратяват възпаления и стомашно-чревни болести.

Защо не би трябвало да ядем царевица прекомерно постоянно?
 Как да си приготвим царевица на пара, съвсем като купешката Как да си приготвим царевица на пара, съвсем като купешката
Царевицата на пара е една от най-желаните храни, които всеки обича да похапва по време на разходка. Сигурни сме, че не един път сте си ку...

Царевицата принадлежи към нишестените зеленчуци, което значи, че в случай че се пробвате да отслабнете, тя не може да ви бъде от изгода.

Нишестето е полизахарид, който при усвояването си от организма се трансформира в глюкоза. Когато тя е в огромни количества в тялото ни, води до наддаване на тегло и голям брой здравословни проблеми. Царевицата съдържа също обилие от захар и на фона на огромно натоварване с въглехидрати и високото наличие на калории нейната консумация може да докара до отрицателни резултати.

Освен това тя съдържа антинутриенти - субстанции, които предотвратяват абсорбирането на витамини и минерали от тялото ви. Така да вземем за пример, царевичните зърна са богати на цинк, магнезий и манган, които са нужни за вярното действие на организма, само че заради фитиновата киселина (антинутриент), те на практика не се усвояват.

Не е належащо да се отказвате напълно от царевицата, изключително в случай че я обичате доста. Просто би трябвало да я поставите в категорията на сладкишите и пържени картофи - т.е. можете да я консумирате, само че рядко и в дребни количества.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР