Царете Максимиан и Максимин, които живеели в началото на IV

...
Царете Максимиан и Максимин, които живеели в началото на IV
Коментари Харесай

Свети великомъченик Теодор Тирон

Царете Максимиан и Максимин, които живеели при започване на IV век, в своята ревнивост към езическата религия заповядали да принуждават християните да принасят жертви на боговете.
В това време в град Амасий, в малоазийската област Понт, се намирал един млад боец, на име Теодор Тирон. Когато началникът на полка желал да го принуди към жертвоприношение, Теодор му декларирал, че е християнин и няма да принесе жертва на идолите. Началниците на войските и на града го убеждавали да се покори, само че Теодор продължавал да изповядва Иисуса Христа като Бог Всевишни. Началниците го оставили краткотрайно, като се надявали, че ще се вразуми и покори на тяхната воля. Но той, без да се бои от заплахата, гръмко славел Бога.
Между това продължавали строго да преследват християните и да ги принуждават да принасят жертви на идолите. Онези, които не желали да изпълнят тая заръка, били затваряни в тюрма. Теодор ги съпровождал, като ги увещавал към неотстъпчивост и самообладание. През една нощ Теодор, движим от ревнивост към същинската религия, запалил един от основните идолски храмове. Това забелязали някои езичници, които донесли за него на градоначалника.
Управителят повикал Теодора на съд. Теодор без всевъзможен боязън признал постъпката си и шефът заповядал да го бият. Той го заплашил с още по-жестоки мъчения, в случай че не се подчини на царската заръка. Но Теодор умерено му дал отговор, че не се бои от страдания, тъй като упованието на бъдещите богатства го укрепява. " Мъките, на които ме подлагаш, за мен не са страдания - споделил той, - тъй като имам пред себе си Господа Иисуса Христа. Ти не го виждаш, тъй като не гледаш с духовни очи ".
Управителят заповядал да отведат Теодор в тюрма, а вратата на тъмницата да заключат и запечатат, тъй като желал да го умори посредством апетит. Нощем, когато Теодор се молел, явил му се Господ Иисус Христос и му споделил: " Дерзай Теодоре! Аз съм с тебе! Не приемай земна храна и пиво! За тебе ще има различен живот, безконечен и безконечен, с Мене на небесата. " Укрепен от чудесното привидение и изпълнен с неизразима наслада, Теодор почнал с песни възторжено да слави и благославя Господа. Стражите, като чули пението, доближили се до прозореца и с учудване видели, че към това печатът и бравата на вратата били цели. Поразени от смут, те побързали да уведомят за това шефа, който пристигнал до тъмницата. Като чул пение от няколко гласове, той помислил, че при Теодор са влезнали християни. Но бравата и печатът били неповредени. Като влезнал в тъмницата, бързо излязъл и на другия ден още веднъж повикал Теодора на съд.
- Принеси жертва на боговете - споделил му той - и ще получиш огромни блага и почести!
Теодор дигнал очи към небето, прекръстил се и твърдо дал отговор: " Предай ме на огън, на зверове, терзай тялото ми посредством най-жестоки страдания! Но до момента в който има в мене живот, няма да се отрека от името на моя Христос! "
Управителят заповядал да мъчат Теодора с стоманени куки. Но измежду жестоките премеждия мъченикът показал непоколебимо самообладание и единствено възкликвал: " Ще възвеличавам Господа във всяко време, хвалата за Него е постоянно в устата ми " (Пс. 33:2).
- Не те ли е позор - споделил му шефът - да се уповаваш на човек, който починал от позорна гибел на кръст?
- Нека бъде тоя срам и на мене, и на всички, които приканват името на Господа Иисуса Христа! - дал отговор мъченикът.
Дълго още продължавали мъченията на Теодор; шефът още веднъж почнал да го уговаря да принесе жертва на боговете.
- Не се ли боиш ти от Бога, Който ти е дал власт и мощ? - споделил Теодор. - Чрез Него царе царуват, а ти искаш да се отрека от живия Бог и да се поклоня на бездушния камък!
- А какво искаш ти: с нас ли да бъдеш или с твоя Христос? - запитал го отново шефът.
- С моя Христос ще бъда постоянно! - радостно извикал Теодор. - Прави с мене, каквото искаш!
Тогава шефът издал за Теодор следната присъда: " Теодор, който не се покорява на властта на славните царе и велики богове, а има вяра в Иисуса Христа, Който бил разпнат при Понтия Пилата, би трябвало да бъде предаден на огън. "
Слугите на шефа донесли дърва, създали клада и разпалили огън. След това те довели Теодора, с цел да бъде изгорял на кладата. Теодор се прекръстил, самичък мъжествено се качил на кладата и с молитва и величаене предал на Бога душата си. Една благочестива християнка, на име Евсевия, взела останките на светия страдалец, погребала ги вкъщи си в град Евхаита и всяка година правила помен за него.
Около петдесет години след гибелта на Теодор, Юлиан Отстъпник, царувал във Византия. Той мразел християните и се стараел да им прави всевъзможни пакости. Знаейки, че пред първата седмица от светата Четиридесетница те пазят непоколебим пост, той с цел да ги подиграе, заповядал на цариградския шеф да поръси с кръв от идолски жертви всички неща за ястие, продавани на пазара. Заповедта му била изпълнена. Но св. страдалец Теодор се явил на архиепископа във привидение и му споделил: " Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, тъй като нещата за ястие са поръсени с кръв от идолски жертви! Поръчай на тия, които нямат храна вкъщи си да си вършат коливо, т.е. да си варят пшеница с мед ".
Учуденият архиепископ го запитал, кой е той, който се грижи за християните. - " Аз съм мъченикът Христов Теодор Тирон - дал отговор светецът - и съм пратен от Бога в помощ на християните ". След тия думи мъченикът станал незабележим.
Архиепископът извършил заповяданото и цяла седмица християните се хранели с коливо. Юлиан видял, че мярката не сполучила и заповядал още веднъж да продават храните както преди. Църквата, за признателност на св. Теодор, запазила до момента обичая - в събота на първата седмица от Великия пост посредством коливо да уважава паметта на светия великомъченик.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Празници  Свети мъченици Памфил и Порфирий и дружината им Свети мъченици Памфил и Порфирий и дружината им  Св. деятел Онисим от Седемдесетте апостоли Св. деятел Онисим от Седемдесетте апостоли  Смъртта на свети Кирил Славянобългарски Смъртта на свети Кирил Славянобългарски  14 февруари - празник на виното, празник и на любовта 14 февруари - празник на виното, празник и на любовта  Св. преподобни Мартиниан Св. преподобни Мартиниан Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image В " Пирогов " ще се организира скрининг за сп...
Лаборатория по клинична имунология в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов” афишира акция за скрининг на хронична грануломатозна болест....
Ананиев изиска оставката на шефа на НЗОК Г-н президент, като кажете Пеевски, кажете... Използва ли се тематиката " Пеевски " за персонална и... Момче от дом за деца върна чанта с пари НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Григор Димитров е на 1/2-финал след побе...
Григор Димитров още веднъж е №4 в света, откакто изигра най-хубавия си дуел през 2018 година. Най-добрият български тенисист беше...
Дневен хороскоп за 17 февруари Вижте къде да гледаме мача на Григор Димит... ПИБ: Цеко Минев не е притежател на " Юлен " ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Руският дипломат: Вероятно Путин ще дойд...
2018 година е точното време съветският президент Владимир Путин да посети България, като визитата евентуално ще бъде уговорена откакто приключ...
Борисов в Мюнхен: Отличници сме, време е д... Съединени американски щати упрекнаха 13 руснаци, тъй като помагали з... Захариева за препоръчаното съветско гражданств... Три работодателски организации питат Борис...  www.expert.bg  Мей: Не се ли договорим бързо, Brexit ще подкопае европейската сигурност Мей: Не се ли договорим бързо, Brexit ще...  Всяка касова записка ще бъде регистрирана в Национална агенция за приходите Всяка касова записка ще бъде регистрирана в...  Пътят Слънчев бряг - Бургас подготвен до лятото, в случай че не вали доста Пътят Слънчев бряг - Бургас подготвен до лят...  Идея: Всеки под 55 година във Англия да получи по 10 000 паунда от страната Идея: Всеки под 55 година във Англия...  www.iwoman.bg  Фики Стораро стана татко (снимка) Фики Стораро стана татко (снимка)  Lavazza откри първия си обучителен център в България Lavazza откри първия си обучителен центъ...  Да дадеш най-хубаво на детето си е операция Да дадеш най-хубаво на детето си е манипу...  Еминем и Ед Шийрън пуснаха видео към дуета си Еминем и Ед Шийрън пуснаха видео към дуе...  http://www.sportlive.bg  Първа лига се завръща: Равносметка от подготовките и упования за шампионата Първа лига се завръща: Равносметка от по...  История! Роджър Федерер още веднъж е номер едно, на съвсем 37 години! История! Роджър Федерер още веднъж е номер е...  От БФС разкриха: Пенев и Дражев били с нередовни документи От БФС разкриха: Пенев и Дражев били с н...  Емери сигурен, че ПСЖ ще в профил Реал Емери сигурен, че ПСЖ ще в профил Реал Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани Страховито земетресение в Мексико по знамение не взе жертви... 20 0

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР