Цар Симеон [категорично и многократно] е заявявал, че при напускането

...
Цар Симеон [категорично и многократно] е заявявал, че при напускането
Коментари Харесай

Право на отговор: През 1946 г. царското семейство си е тръгнало само с 800 долара

" Цар Симеон [категорично и многократно] е заявявал, че при напускането на страната той, Царица Йоанна, Княгиня Мария-Луиза и вуйна му Княгиня Евдокия получават само и единствено по 200 $ всеки, общо 800 $ от тогавашните управляващи. "

Това се споделя в опровергаване от името на Секретариата на Цар Симеон II по отношение на изявлението на юрист Пламен Ранчев, ръководител на краткотрайната парламентарна комисия за царските парцели в 40-ото Народно заседание, представено от " Капитал ". Интервюто, озаглавено " Късно е към този момент за закон за царските парцели ", бе оповестено в бр. 35 на " Капитал " и на уеб страницата capital.bg.

Публикуваме цялостния текст на опровержението на секретариата на господин Сакскобургготски, както и онази част от изявлението, за което се отнася.

Опровержение от Секретариата на Цар Симеон II:

По мотив обявата във вестник " Капитал " от 30 август 2018 година на журналистката Мирела Веселинова със заглавие

" Пламен Ранчев: Късно е към този момент за закон за царските парцели ",

сме упълномощени от Н.В. Цар Симеон да заявим следното:

Относно изказванието в изявлението на господин Пламен Ранчев, ръководител на Комисията за царските парцели в 40-тото Народно заседание, че Царското семейство е получило милиони при изгонването му от България през 1946 година като обезщетение за нелегално отнетото му имущество, изрично и неведнъж Цар Симеон е заявявал, че при напускането на страната той, Царица Йоанна, Княгиня Мария-Луиза и вуйна му Княгиня Евдокия получават само и единствено по 200 $ всеки, общо 800 $ от тогавашните управляващи. Те отпътуват за Египет, където е бащата на Царицата италианският крал Виктор Емануел III. Там претърпяват, с помощта на родителите на Царица Йоанна, които оказват помощ финансово на щерка си и нейните две невръстни деца.

В своята автобиографична книга Цар Симеон споделя по какъв начин комунистическата агитация в тези години е популяризирала, че българската страна е отпуснала 20 милиона лв. за образованието на младия цар.

За първи път изрично опровергаване на тези клюки Негово Величество прави в свое изявление пред американската телевизия NBC през 1959 година като споделя, че през 1946 година България надали е разполагала и с 2 милиона в брой. Ако им бяха дали средства, Царското семейство е нямало да мизерства петте години в Александрия.

За толкоз години никой не е намерил доказателства за направени банкови преводи. Смехотворна неистина е, че сътрудници на Държавна сигурност са носили куфарчета с пари на Царя. Ако не беше скандално това изказване, можеше да се допусне, че е първоаприлска смешка.

Както постоянно е заявявал Негово Величество, хората не би трябвало да се поддават на клюки, а единствено на тествани обстоятелства.

Тиражирането на сходни лъжи за манипулиране на публичното мнение, Царят смята за съзнателно и целеустремено и юристите му към този момент изследват основанията да защитят правата му по правосъден ред за разпространение на нагли клюки.
------------

Пламен Ранчев: Има решение на Министерски съвет от 1947 година да им бъде изплатено и обезщетение от 5 млн. златни лв., Българска народна банка не ни отговори дали парите са били изплатени 

От изявлението:

" Когато царското семейство е екстрадирано през 1946 година, на тях им е обещано правото да вземат несъмнено имущество, пари, злато и полезности. Същевременно има решение на Министерски съвет от 1947 година да им бъде изплатено и обезщетение от 5 млн. златни лв. за парцелите, които са им отнети със закона. Защото задачата на този закон е да се разгласят за държавна благосъстоятелност всички имущества, които след време може да се открият тук или по света, в това число банкови сметки, трезори и така нататък Това решение на Министерски съвет бе получено от комисията по царските парцели през 2006 година дружно с доста други документи, които събирахме от всички институции. Не можехме да разберем обаче дали тези пари са били изплатени, аз желаех информация от Българска народна банка, само че оттова отхвърлиха да ни я дадат. Затова и този въпрос не е коментиран в отчета. Имам съображение да считам, че тези пари са били изплатени, тъй като финансовите взаимоотношения на Симеон и страната не са завършили дотук, а са траяли и по време на изгнанието му.

Моите частни изследвания демонстрират, че българските управляващи са траяли да обслужват него и семейството след изгонването, в това число и с прехрана, която е била плащана от една секретна извънбюджетна сметка към МФ до 1989 година Знае се дори кой е носил куфарчето с доларите през последните години, с цел да не остават документални следи. Последният, който е правил тези " доставки " и е поддържал контакти с царя, е бил върховен посланик и офицер от разузнаването. "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР