ЦАР се подготвя за референдум, който може да удължи управлението на президента Туадера

...
Централноафриканската република (ЦАР) ще проведе в неделя оспорван конституционен референдум,
Коментари Харесай

Централноафриканската република (ЦАР) ще проведе в неделя оспорван конституционен референдум, който може да позволи на президента Фостен-Арчандж Туадера да удължи управлението си.

Гласоподавателите ще бъдат помолени да решат дали да премахнат съществуващото ограничение от два президентски мандата и ефективно да позволят на Туадера да се кандидатира за трети път през 2025 г. Опозиционните партии призоваха за бойкот на вота.

Избран за първи път през 2016 г., Туадера бе избран отново четири години по-късно след поляризиращи избори, които бяха помрачени от обвинения в измама. По това време руски изпълнители по сигурността, включително членове на групата Вагнер, помогнаха на Туадера да отблъсне офанзивата на бунтовниците.

Предложените конституционни промени, ако бъдат приети, също ще увеличат президентския мандат от пет на седем години и ще въведат ролята на вицепрезидент, фигура, която ще се назначава от президента. Новата конституция също така ще проправи пътя за промени в състава на Върховния съд, като позволи на президента да назначава повече съдии.

„Референдумът ще институционализира авторитарния дрейф, който вече е в ход в страната“, каза Енрика Пико, експерт на Кризисна група за ЦАР, добавяйки, че референдумът е кулминацията на дългосрочен проект на президента за затягане на хватката на захранване.

Идеята за преразглеждане на конституцията беше представена за първи път по време на публичен диалог, който беше организиран миналата година с заявеното намерение да помири страната след десетилетие на война и смут.

Аргументът на Туадера за провеждането на вота беше, че настоящата конституция не отразява „в достатъчна степен дълбоките стремежи на народа на Централна Африка“.

През септември миналата година той създаде комисия, натоварена с изготвянето на новата диаграма. Конституционният съд на страната обаче обяви новосъздадения орган за противоконституционен и го анулира.

През януари Туадера уволни шефа на съда Даниеле Дарлан в ход, осъден от критиците на президента.

Очаква се ниска избирателна активност

Критиците казаха, че предложените изменения се прибързват, без да се даде време за подходящ обществен контрол. Проектът беше внесен в парламента и публикуван на 10 юли, само 20 дни преди гласуването.

Human Rights Watch заяви в доклад миналия месец, че правителството е предотвратило открит дебат относно промените преди изборите. Той позволи на поддръжниците на президента да провеждат митинги, често с охрана, докато наложи репресии срещу опозиционните партии и групите на гражданското общество, протестиращи срещу промените, добави правозащитната група.

„Отношението на властта към опозицията от началото на този референдум не благоприятстваше свободата на изразяване на опонентите“, каза Вианей Ингасо, базиран в ЦАР политически анализатор.

Опозицията също така не успя да създаде единен фронт, каза Пико, отбелязвайки, че призивите за демонстрации от политически лидери, живеещи в изгнание, не намериха отзвук сред хората в ЦАР и международните актьори не успяха да осигурят достатъчна подкрепа за опозицията.< /p>

Има близо два милиона души, които имат право да гласуват на референдума, но Инграсо каза, че в страната има широко разпространена апатия относно допитване, чийто резултат се очаква да бъде „Да“.

„Населението на Централна Африка като цяло не изглежда изобщо заинтересовано от референдума“, добави той. „Като се има предвид ентусиазмът около този проект, сигурното е, че избирателната активност ще бъде много ниска.“

Сигурност

ЦАР, богата на злато и диаманти страна с 5,5 милиона души, се бори да намери стабилност от независимостта си през 1960 г. Тя изпадна в допълнителен хаос през 2013 г., след като тогавашният президент Франсоа Бозизе беше отстранен от бунтовнически съюз. След преврата милициите отвърнаха на удара и страната изпадна в спирала от кърваво насилие и атаки за отмъщение, като въоръжени групи контролираха големи части от територия.

През 2018 г. Туадера се обърна към наемници от руската група Вагнер, за да потуши насилието и да изтласка бойците от основните градски центрове. Оттогава връзките между ЦАР и Русия станаха по-силни, като Москва осигури договори за експлоатация на огромните минерални ресурси на страната.

Говорейки в петък, на втория ден от срещата на върха Русия-Африка, проведена в Санкт Петербург, Туадера благодари на Москва „за това, че ни помага да се противопоставим на чуждата хегемония“. Той добави, че Русия е помогнала на страната му да избегне гражданска война и да спаси демокрацията си.

Този месец говорител на Туадера каза, че стотици бойци на Вагнер са пристигнали в страната, за да помогнат за осигуряването на конституционния референдум.

Посланикът на Русия в ЦАР каза по-рано тази година, че в страната има 1890 „руски инструктори“.

Правозащитните групи и ООН многократно са обвинявали наемниците на Вагнер в ЦАР в извършване на нарушения на човешките права.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР