Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на

...
Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на
Коментари Харесай

Илинден Е! Честито, Именници! Ето Какво Гласят Поверията За Този Най-Светъл Християнски Празник!

Цар Ахав и кралица Иезавел сложили в Самария идола на езическото провидение Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали чиновниците на същинския Бог.

Затова оракул Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на който жертвата се възпламени с огън от небето, неговата религия да се смята за същинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал на вятъра се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята. Илия пророкувал 25 години и край река Йордан бил сграбчен на огнена каляска и жив отвеян на небето.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ СЕДЕМ ИМЕНА: Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко, Илка, Илчо

В нашата страна Свети оракул Илия се счита за стопанин на небесните естествени стихии. Той владее светкавиците, градушките и гръмотевиците. Вярва се, че когато той препуска с огнената си каляска по небесните пътища, причина гръмотевици и огън. Ако светецът се разсърди, пуска от ръкава си ледени зърна или пък заключва дъждовете в небесна пещера и на земята настава суша.

На Илинден не трябва да се върви на плаж, тъй като на този ден морето взима жертви. Тогава излизат есенни ветрове, мъртво течение и неспокойствие. Старите риболовци споделят, че „ Илинден идва в мъртва хватка на морето “.

Какъвто човек влезе пръв в дома ви, такава ще бъде и цялата година. На Илинден не се работи, тъй като гръм може да удари индивида.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР