Цанко Цанков стана първият човек преплувал Бургаския залив от край

...
Цанко Цанков стана първият човек преплувал Бургаския залив от край
Коментари Харесай

Никой не може да направи такова постижение сам, твърди маратонецът преплувал Бургаския залив

Цанко Цанков стана първият човек преплувал Бургаския залив от край до край. Той направи своя исторически опит на 17 юли 2019 година. Стартът беше даден в 6 часа и 20 минути сутринта на нос Емине, а финалът се състоя на Маслен нос след 14 часа и 24 минути 34 секунди плуване. Разстоянието на маратона в открити води е 46,6 километра.
Цанко Цанков е нееднократен народен първенец и рекордьор, той е повторен сребърен медалист от международно състезание по плуване за ветерани, сертифициран е като занаятчия на спорта в дисциплините 100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и на 400 метра свободен жанр. Той е номер три във безконечната българска класация на 100 метра съчетано плуване.
Г-н Цанков разкажете ни какъв тъкмо е върхът, който поставихте с това преплуване на Бургаския залив?
Това сега е най-дългото плуване осъществявано в миналото в акваторията на Черно море от всички граничещи с него страни, които са шест на брой. То е и най-дългото самостоятелно преплуване в Европа и на 4 място в света.
Вашата спортна кариера е отдадена на плуването, само че в басейн. Какво ви накара да излезете в открити води?
Моят главен опит е обвързван със спортното плуване в басейн, там са и най-хубавите ми достижения. Но въпреки всичко, аз съм роден и израснал в Бургас имам доста тясна връзка с морето. От най-ранна детска възраст съм плувал в нашия залив, по този начин, че плуването в отрити води е обвързвано с моята огромна обич към морето. Интересът ми е предизвикан и от контакта който съм имал с Петър Стойчев, тъй като ние се познаваме от дълги години. Още в юношеските ми години бях част от Мъжкия националния тим по плуване на България и на първите лагери го видях за първи път. Той към този момент имаше достижения в плуването в открити води и това ми повлия. Това образува моя интерес към плуването освен в басейна, само че и в открити води.
Значи ли това, че с изключение на състезателен хъс има и чисто човешки, прочувствен миг в това Ваше решение да преплувате залива?
Това преплуване беше осъществено по разпоредбите на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN (Европейската плувна лига). Имахме и интернационален арбитър по маратонско плуване - Вили Цанков. Аз няма право по време на плуването да се пипвам за лодката, да ме тегли, да се качвам на нея и да получавам някаква помощ за предвижване. Затова, през период от 15-20 минути са ми подавали единствено течности, които да одобрявам в чаша, закрепена на стик. Само одобрявах наличието, без да приключвам самото плуване, някъде за към 10 секунди става това.

Ако въпреки всичко, желаете да си починете, може ли да го извършите по време на маратона?
Почивките, които съм правил са единствено до момента в който съм взимал тази чаша с няколко брусови придвижвания, като стоя във отвесно състояние, само че и тогава не преставам да работа с ръцете и краката с цел да се задържа на повърхността, тъй че няма никаква отмора. Освен това, не може да се почива, тъй като плавам и за време. Ако си почивам течението ще ме отнесе към брега и ще ми удължи дистанцията. Няма изгода да си почивам, тъй като от един миг нататък плуването става доста мъчно. Така че, сега в който човек спре и една минута стои, става още по-трудно да тръгне отначало, тъй като в мускулите стартира доста мощна болежка. Имаше и насрещно течение, което ми костваше голяма спомагателна сила.
Какви изненадващи срещи с морски животни имахте до момента в който плувахте?
Очаквах да имам повече срещи с медузи, само че тъй като две трети от дистанцията са в намерено море, там съвсем не се срещат медузи. Само две медузи ми минаха през лицето. За 14 часа не е сериозен проблем. Единствената среща, която реализирах беше с едно семейство делфини. В първия миг доста се стреснах тъй като не можах да ги разпозная. Те са големи животни, минаха на към 2-3 метра от мен от лявата ми стана. Видях ги за няколко секунди, по-късно ми подадоха информация, че съм се разминал с тях и те са плували известно време паралелно с мен и по-късно са траяли по пътя.
Колко във вътрешността в морето беше дистанцията на което плувахте?
Разстоянието от брега варира, само че то е най-голямо в първите две трети от дистанцията. Когато се отправихме на юг от Нос Емине влизаме все по във вътрешността в морето и там е до 20 километра.
Във втората част на дистанцията от Созопол, тогава се приближавахме към брега.
Кога стартира плуването да става мъчно, да изпитвате дискомфорт, отмалялост?
Общо взето от средата на дистанцията започнах да изпитвам сериозен дискомфорт, който нараства. От 25 километър нататък всичко е обвързвано с една непрекъсната, огромна болежка, която се ускорява и става все по-голяма. Поне 3-4 рецесии съм претърпял, които физиологично са естествени, за едно такова мероприятие.Те водят след себе си и психически рецесии.
Как се справяте с тези тествания?
Единственият метод, по който може да се преодолее това е, по пътя на волята и човек би трябвало душевен да издържи на това. Волята да приключи нещата, да преодолееш тези компликации би трябвало да бъде огромна. Това е единственото, което може да задържи един играч, колкото и да е добре квалифициран. Аз бях извънредно добре квалифициран, препоръки съм взимал единствено от най-хубавите в света. Помагал ми е Петър Стойчев, неговият треньор Красимир Туманов, най-големите експерти във Англия, тъй като те имат най-силната школа в Европа за плуване в намерено води. От месец ноември 2018 година, когато стартира целенасочената ми подготовка, до самото съревнование съм изплувал някъде към 1 600 подготвителни и малко спортни километри. Такъв подготвителен размер никой български плувец не е правил в последните години.

Кои са хората на които желаете да благодатите за поддръжката?
Първото историческо преплуване на акваторията на най-големия залив е спортно мероприятие, което човек не може да направи самичък.
Аз съм доста признателен на община Бургас за огромната поддръжка при  провеждането на маратона, на кмета Димитър Николов за съдействието и положителното отношение.
Щастлив съм и от уважението, което ми оказаха от Министерството на физическото образование и спорта от страна на министър Красен Кралев. Срещата ми с него продължи повече от час. Много прям и другарски диалог водихме, с доста положително възприятие. Разказах му всичко, той прояви интерес към детайлностите. Оказа се, че е добре осведомен с плувните спортове и той е морски човек, от Варна.
Получих подарък един хубав почетен плакет, подписан от него. Много съм поласкан, че демонстрираха към мен това внимание.
Смятате ли, че човек с Вашия опит би трябвало да оказва помощ на хора в спорта, да въодушевява и предава своя опит?
Смятат, че съм един от хората, които познават проблемите на спорта от вътрешната страна и съм се сблъсквали с тях, бих могъл да бъда от огромна изгода на спорта като цяло. Много неща съм преодолял и имам сериозен опит, който не укривам а съм подготвен да  споделям. За да можем всички да вървим напред като общество. В спорта никой не е безконечен, всеки е взел от някъде.
Освен от институциите, получихте ли поддръжка от Вашите близки хора?
На първо място благодаря на моето семейство, на моята майка, която има максимален принос, на моите близки, на приятелката ми, на приятелите ми, които бяха с мен на лодката и на всички, които са помогнали това да се случи. Никой състезател не може да реализира каквото и да е без да има поддръжка от фамилията и от околните хора. Те са най-важните. Много се веселя, че получавам позитивна поддръжка от хората, тъй като доста по-лесно е да се подлага на критика. Когато обаче, би трябвало нещо да се направи, тогава са доста по-малко хората които поддържат.
Така че, спортът, за разлика от доста други сфери е обвързван с повече идеализъм. Това, което съм постигнал като резултат не съм го направил, тъй като съм очаквал да печеля пари или нещо такова. Воден съм от идеални цели, които са в основата изобщо на спорта като цяло.
Интервю на Гергана Цонева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР