Цанко Цанков е не само изключително талантлив майстор на четката,

...
Цанко Цанков е не само изключително талантлив майстор на четката,
Коментари Харесай

Цанко Цанков показва голото тяло без цензура в Музей-галерия „Анел“

Цанко Цанков е освен извънредно надарен занаятчия на четката, той е провокативен, ексцентричен, отхвърлящ всяко табу, когато става дума за еротика. Преди време негова галерия беше цензурирана поради платна с голи женски тела.


По мотив 60-годишния празник на Цанко Цанков Музей-галерия „ Анел “ в София отхвърля да поставя морални и естетически ограничавания на неговия необикновен взор към забележимото и невидимото в еротиката. Няма цензура и по отношение на подсъзнателното изложение на естествената половост, която от епохи е вградена в легенди и метафизичен системи.


По концепция на Ангел Симеонов – притежател на галерията – на 23 януари от 18 ч. ценителите ще видят огромна експозиция с 56 живописни творби на Цанко Цанков, който показва разнообразни направления и тематични полета в своето креативно развиване.


В обстоен разбор изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева вниква в неговия художествен почерк, приказва за сюжетите и въздействието на голото тяло като обект на изображение:


„ Под названието „ Поглед през световете “ художникът демонстрира определени картини, в които да ни срещне със своя взор, минал през световете на митологията, библейските предания, духовните знаци и знаци на християнската просвета и на многоликата женска хубост. Рисувани в разнообразни интервали, творбите му показват естетиката и хубостта на неговия живописен жанр. Картините са с една богата, типичен построена, многослойна живопис – с велатури, с пластично създаване на формата с рисунка и цвят, пространствено въображаеми в комплицирани ракурси и придвижвания, или като статични облици на двуизмерен декор. Воден от интуицията си художникът споделя, че „ потегля по друг метод към своята творба “. Някои описват истории, други „ приказват със знаци “.
Темите в изложбата, например „ Легенди, легенди и Библия “, са наративни. Те включват древногръцки сюжети в „ Недоразказани истории “, „ Отвличането на Хиподамия от кентаврите “, „ Даная и златния дъжд “ и древен предания за „ Дъщерите на Лот “, както и за любовта на съблазнената от Давид Вирсавия. В друга серия са показани живописните платна от Индия, в които художникът споделя усещанията си от духовните практики във Вриндаван с портрета на „ Садху “ и с голите пастирки – гопи, любимките на бога Кришна.


В серията „ Ортодокс “ нереалната живопис е най-близо до неопластицизма – с потреблението на прави ъгли по хоризонтала и вертикала, изобразени като решетка или кръстове от епитрахил. Силно повлияни от иконата в цвят и позлата, тези алегорични творби са свързани и с някои църковните песнопения. Художникът ги пресъздава нагледно като еманация на надълбоко духовно прекарване.


„ Портрети “ – това е друга тематика, която е фокусирана върху хубостта на женския облик – физическа и духовна. Неслучайно портретите са сложени на златен декор, като че ли са облици на модерни мадони.

 

Метафорично, музите съпровождат създателя от най-ранните години на живота му и го покровителстват – с музика, лирика, изобразяване. Те са в „ Детски песни “ – по „ Гарванът “ на Е. А. По и по клавирните „ Музикални пиеси “ на Роберт Шуман, в които звученето на цветовете и ритмиката на линиите прочувствено си резонират с музикалните изречения.


Роден в София, израснал във Варна, Цанко Цанков е обвързван с морето, може да се каже генетично. Водната топка, плажът, морето са построили пространствените му усещания, чувството му за цвят, аромат, светлината и топлината на морския бряг, визии за плажния живот на хората, когато те са без облекла и са най-близо до природата. Темата „ Плаж “ е огромно разгърната в творчеството на художника и в нея виждаме живота през днешния ден подобен, какъвто е – с естествената хубост на голите загорели от слънцето тела, лежащи по пясъка, в придвижванията им в разнообразни ракурси по брега на морето – там, където цветовете са интензивни и пропити от светлината на лятното слънце.


Изложбата на Цанко Цанков демонстрира умелия и зрял образен почерк на художника, показва неговия метод на мислене, който е провокативен, тъй като сплотява образно митологично-приказното, духовното и еротично плътското, само че всичко това като цяло ни дава насладата от едно богато знание за изкуството и за живота. “

Картините могат да бъдат прегледани от 23 януари до 29 февруари 2024 година

Цанко Цанков е роден през 1962 година в София. През 1988 година приключва НХА „ Н. Павлович “ със компетентност „ Сценография “. Богатата му креативна биография включва над 40 независими изложения у нас и в чужбина, над 30 участия в влиятелни интернационалните арт салони като Салон на изкуствата – Буенос Айрес (1988), Биенале на графиката – Варна (1991, 1993), Триенале на графиката – Токио (1995), Салон на изкуствата – Лондон (2001, 2002), Салон на живописта – Бирмингам (2001, 2002), Балканско квадриенале на живописта – Стара Загора (2004, 2008, 2012, 2016), „ Август в изкуството “ – Варна (2002, 2004, 2006) и други Цанко Цанков е притежател на премия от Балканското квадриенале на живописта в Стара Загора през 2008 година и премия за изцяло творчество на изложба „ Графит “ през 2019 година Творби на Цанко Цанков имат Градските художествени галерии в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, изложба „ Георг-Зюлд “ – Вестерланд, Германия, изложба „ Уейтимор “ – Лондон, изложба „ Миро “ – Прага, Музей на изкуството – Схарджах, ОАЕ, както и колекционери от България, Германия, Холандия, Англия, Италия, Испания, Белгия, Франция, Гърция, Индия, Сирия, Аржентина, Мексико, Съединени американски щати, Япония. Живее и работи във Варна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР