Цъкащата бомба данък паспортизация на сгради най-после е на път

...
Цъкащата бомба данък паспортизация на сгради най-после е на път
Коментари Харесай

Идва ли краят на идеята за паспортизация на всички сгради?

" Цъкащата бомба " налог паспортизация " на здания най-сетне е на път да отпадне! ”. Това оповестява във Facebook Петър Славов от Гражданската платформа " ГрупаЗаНатиск ". Става въпрос за неведнъж ремонтиран, който от 2006 година се пробва да натрапи на притежателите на жилища и къщи периоди, в които да снабдят парцелите си с механически досиета.

С сътрудниците Мартин Димитров и Методи Андреев получихме уверенията на министър Комитова, че до края на седмицата Министерство на регионалното развитие има подготвеност да завърши измененията в Наредба No.5 и условието, до края на 2021г. всички здания, жилища, офиси и прочие, (включително издигнатите преди сходно условие да е въведено в законодателството ни през 2006г.), да бъдат снабдени с механически паспорти, да отпадне.
 До края на 2024 година ще бъде продължен срокът за правене на механически паспорти До края на 2024 година ще бъде продължен срокът за правене на механически паспорти
До 31.12.2024 година се удължава срокът за правене на механически паспорти на съществуващите градежи. Това планува план за изменение н...

Вместо това, според извършеното публично разискване на измененията, паспортизация за заварените обекти ще се прави единствено за публични здания и за такива, при които са налице градивни промени или декларирани капиталови планове за такива.

На път сме да завършваме една #гражданскаИнициатива, която стартирахме преди близо 6 месеца и с чието привършване, по предварителни оценки, ще бъдат спестени сред 300 и 500лв. на всяко домакинство или малък/семеен бизнес.

Или общо - ок. 3млрд. лева на българските жители и бизнес!



Припомняме ви, че задължението за паспортизация бе въведено за всевъзможни постройки - и частни, и публични, а няколко следващи държавни управления (основно на ГЕРБ), уверяваха, че това е по европейски условия. От 2007 година новите градежи наложително се предават с " паспорт ", който разказва главните им характерности - структура, енергийна успеваемост и така нататък А защото съставянето на механически паспорт на здание е комплицирана, скъпа и вреемка задача, периодите за по-старите здания неведнъж бяха измествани и отлагани, като последната дата бе краят на 2022 година (за да се изготви паспорт, би трябвало да се набират всички документи на градежа, което постоянно е невъзможна задача, вършат се обследвания, които костват скъпо, в случай че има недостатъци, на притежателите се дават наставления и т.н).
 Омбудсманът: Отлагането на процедурата за издаване на механически паспорти да се употребява за цялостното й преосмисляне Омбудсманът: Отлагането на процедурата за издаване на механически паспорти да се употребява за цялостното й преосмисляне
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до районния министър Петя Аврамова, в което настоя да се извърши повсеместен ана...

През месец март тази година някогашният зам.-министър на районното развиване и благоустройството заяви, че от ГЕРБ ще отсрочат паспортизацията на постройките с най-малко 2 години.

“Пандемия не е точното време, в което да прибавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме още веднъж да бъде продължен с най-малко 2 години срокът, в който притежателите на жилища следва да се погрижат за правене на механически паспорти на постройките, в които са парцелите им ”, съобщи Нанков.

При настоящето служебно държавно управление районният министър съобщи, че " графиците за паспортизация са безумство " и, че правенето на техническо досие за по-старите здания би трябвало да е наложително единствено когато се направи реорганизация или по-сериозен ремонт (такъв случай са блоковете, минали през програмата за " гратис " саниране, те към този момент са снабдени със заветния документ).

Сегашният вид на, оповестен за публично разискване, планува доста по-далечен краен период (31 декември 2032 г.), освен това единствено за постройките, които са обществена благосъстоятелност, за частните последна дата няма, а съставянето на досие ще е наложително единствено при поправки и реконструкции, засягащи цялата сграда или структурата й. Конкретното предложение гласи: Технически паспорт за действителен градеж се сформира след осъществено проучване по реда на член 176в от Закон за устройство на територията при осъществяване на строителни и монтажни работи, които обгръщат целия градеж и за които се изисква издаване на позволение за градеж, както и при осъществяване на строителни и монтажни работи, които обгръщат част от градежа, само че засягат структурата му.

В претекстовете към проектонаредбата се показва, че едвам 10 803 здания са снабдени с механически паспорт (от тях 2200 са минали през саниране). Това е 0,39% от всички остарели и нови здания в България, които по данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към април 2021 година са близо 2.7 милиона. " Дългосрочната национална тактика за подкрепяне обновяването на националния сграден фонд планува до 2050 го. да бъдат актуализирани 60% от жилищния фонд и към 17% от нежилищния. Според нея ограниченията за енергийна успеваемост би трябвало да бъдат съчетани с техническите ограничения за резистентност на структурата, сигурност при положение на пожар, хигиена, здраве и околна среда, досегаемост и сигурност при употреба, стабилно потребление на естествените запаси. В този развой техническата паспортизация на сградния фонд ще има основна роля за устойчивото развиване на сградния бранш ", написа в претекстовете към проектопромените в наредбата.
 Ето докога би трябвало жилищата и постройките в България да имат механически паспорт - другояче идва ЧСИ Ето докога би трябвало жилищата и постройките в България да имат механически паспорт - другояче идва ЧСИ
Крайният период за правене на механически паспорти на постройките е 31 декември 2022 година. Това сподели заместник-министърът на районното...

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР