Цачева: И в законите ни семейството е естествена среда за

...
Цачева: И в законите ни семейството е естествена среда за
Коментари Харесай

Цачева: И в законите ни семейството е естествена среда за възпитаване на детето

Цачева: И в законите ни фамилията е естествена среда за възпитаване на детето
Законодателната политика на България постоянно е приемала фамилията като естествена среда, в която следва да се отглежда и възпитава детето, което е обвързвано с уговорките на редица министерства и хоризонтални политики. Това сподели правосъдният министър Цецка Цачева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цачева взе участие в заключителната конференция по план „ Укрепване на правния и институционалния потенциал на правосъдната система в областта на младежкото правораздаване “ по Tематичен фонд „ Сигурност “ на Българо-швейцарската стратегия за съдействие.

„ Като се стартира от образованието, мине се през културните политики за духовното създаване на младежите, а по този начин също и през спорта като гарантиращ физическото подсилване, което води и до психично такова. Всички тези политики разнообразни, хоризонтални имат отношение и към министерство на правораздаването, защото ние като реализатор по този план отговаряме най-общо казано за законодателната рамка, тъй че тези политики да могат да бъдат приведени в осъществяване “, уточни министъра. Тя уточни, че досега са осъществени вследствие на анализите и резултатите по този план промени в Наказателния кодекс, визиращи половото принуждение, порнографията с деца. „ Както и значителната смяна, която е в действие от есента на предходната година след измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, който планува един щадящ режим тогава когато дете е в допир със правосъдната система и се постанова да бъде изслушвано в разнообразни качества “, уточни Цачева.

Първата от трите съществени цели, които си слага планът, е точно във връзка с правната рамка на системата за правораздаване за деца, тъй че тя да бъде в сходство с европейските и интернационалните стандарти. Тук измежду осъщественото Цачева изброи и това, че беше направена идея за анулация на в този момент настоящия закон за противообществените прояви на малолетни и малолетни, както и идея за напълно нов закон за детско правораздаване.

Започнал през 2012 година с бюджет от 860 000 швейцарски франка, от които 85% е швейцарското съфинансиране, планът цели да подсигурява отношението към всички деца - извършители, жертви или очевидци на закононарушение в сходство с интернационалните стандарти за щадящо децата правораздаване. Философията на напъните за реформирането на младежкото правораздаване е, че на децата-нарушители на закона би трябвало да бъде даден втори късмет, което е положително както за тях, по този начин и за обществото. Специализирани сформира за младежко правораздаване, основани по плана, работят в пет съдилища в страната. 12 “сини “ стаи, специфични пространства за разпити на деца - жертви или очевидци на правораздаване, както и млади правонарушители бяха построени във Варна, Враца, Добрич, Разград, Смолян, Хасково, Ловеч, Търговище, Силистра, Плевен, Кърджали и Козлодуй. Повече от 200 съдии, служители на реда и обществени служащи минаха образование по интернационалните стандарти за младежко правораздаване. Наръчник, отпечатан и разполагаем онлайн, дава насоки по проблеми от младежкото правораздаване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР