Ц арските павета в град Баня са напът да взривят

...
Ц арските павета в град Баня са напът да взривят
Коментари Харесай

Царски павета или асфалт? Ожесточени спорове в Баня

Ц арските павета в град Баня са напът да взривят обществения мир в града. Проектът за тяхната замяна с асфалт провокира яростни разногласия и раздели публичното мнение. Една част от хората упорстват гранитната настилка, която е архитектурно и историческо завещание, да остане, а другата част от жителите твърдо желаят асфалт, по който комфортно да се придвижват с колите си, описват в предаването

"Трябва да има асфалт. Хората си заплащат налози, застраховки, прегледи ", счита един от жителите на града.

"Паветата не трошат коли. Аз също съм водач и избирам да се движа по тях, в сравнение с по асфалт ", счита пък различен.

Гранитните павета в град Баня имат своето историческо значение. Павираните улици са построени по времето на Борис III, когато царят си строи къща в Баня. И до през днешния ден те са артериите на града и свързват главните обекти в него – Царския замък, църквата „ Св. Константин и Елена, Царската жп гара и Централната баня.

"Ако съпоставим гаранционния период на една асфалтова настилка с гаранционния период на едно гранитно паве, мисля че е задоволително. Едното е безкрайност, а другото устоя няколко години ", сподели Соня Тодорова, строителен инженер.

Замяната на паветата с асфалта е заложена от Община Карлово и кметство Баня в планувания план за замяна на водопровода по улица “Карловска “ и следващи такива поправки на други павирани улици. Кметът изяснява, че въпросният сектор не е ремонтиран от десетки години, кърпен е с разнообразни типове настилки и тук-там улицата е пропаднала.

Той отхвърля да е планувана промяна на паважната настилка по другите знакови улици. 1 млн. и 200 хиляди лв. е отпуснала страната за инфраструктурни планове на Баня. Колкото тъкмо ще коства замяната на паветата с асфалта още не е изчислено.

Жителите на града подозират, че историческите павета на града ще бъдат продадени. Ремонтът е очакван за юли. Ако това се случи, хората заплашиха с митинги и обсада на основния път Пловдив-Карлово.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР