Трюфелите има опасност да изчезнат. За това предупреждават британски учени,

...
Трюфелите има опасност да изчезнат. За това предупреждават британски учени,
Коментари Харесай

Изчезват ли трюфелите?

Трюфелите има заплаха да изчезнат. За това предизвестяват английски учени, които акцентират като причина световното стопляне.

Трюфелите са неотменна част от някои от най-изисканите ястия. Цената им обаче непрестанно пораства и все още черният трюфел се търгува за към хиляда паунда за кг.

Изчисленията демонстрират, че през идващите две десетилетия общата стойност на промишлеността с трюфели може да доближи 4,5 милиарда паудна. Цената на трюфелите е толкоз висока поради тяхната тактичност. Нужни са години, с цел да се стигне до същинска годишна продукция от този тип гъби. А те порастват, единствено в случай че всичко е наред.
Пол Томас, откривател от Университета на Стърлинг: Критичният интервал за този зимен трюфел са летните месеци. Самият трюфел стартира да се оформя в края на зимата и началото на пролетта и стартира да пораства постепенно през лятото. Следва интервалът на узряването и едвам идната зима може да се събира и яде. Трюфелите се нуждаят от влага в почвата. Заради климатичните промени през последните години времето е горещо и изсъхнало и това стопира растежа им. И няма трюфели.
На търсачите на трюфели от време на време са нужни дни и даже седмици, с цел да ги намерят благодарение на особено подготвени кучета. Ще има ли обаче какво да търсят? Учените се пробват да създадат прогнози.
Пол Томас, откривател от Университета на Стърлинг: Работим върху два модела на климатични промени. А сред двата сюжета има сред 78 и 100 % спад на продукцията. Това е голям срив.
През 2014 година отчет на екип от откриватели от университета на Валенсия потвърждава, че 25% от международното произвеждане на черен трюфел идва от испанския регион на Теруел. Продукцията на трюфели в Испания през същата година е билa към 40 тона. За съпоставяне, продукцията във Франция по това време е билa сред 40 и 50 тона. А Южна Франция е мястото, което обезпечава 45% от международните количества черен трюфел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР