Трюдо се извини, след като нацистът беше почетен в парламента на Канада

...
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо се извини, след като човек, който
Коментари Харесай

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо се извини, след като човек, който е служил в нацистка част по време на Втората световна война, беше почетен в парламента, като каза, че „ужасната грешка“ е накърнила паметта на всички тези, които са пострадали по време на Холокоста.

„От името на всички, които присъстваха в тази зала, бих искал да поднеса най-искрените си извинения за случилото се в петък“, каза Трюдо на френски в Камарата на общините в сряда следобед.

< h2 class="more-on__heading">Продължавайте да четете списък от 3 елемента „Дълбоко съжаление“: Председателят на парламента на Канада подава оставка, след като почете нацистите„Най-дълбоки извинения“: Официалните лица в Канада отстъпват, след като украинските нацисти бяха почетениУкрайна нанася удари дълбоко в Крим, пресича линията Суровикинкрай на списъка

„Отдаването на почит на този човек, без да се знае кой е той, беше ужасна грешка и посегателство върху паметта на онези, които жестоко страдаха от ръцете на нацисткия режим.“

98-годишният Ярослав Хунка получи две овации в Камарата миналата седмица по време на специална сесия, на която присъства украинският президент Володимир Зеленски, който беше в Отава, за да апелира за продължаване на подкрепата на Канада срещу военната офанзива на Русия.

Групи от еврейската общност по-късно съобщиха, че Хунка е служил в 14-та гренадирска дивизия на Waffen на нацистката военна част на SS по време на Втората световна война и призоваха за обяснение и извинение.


Трюдо в сряда също се извини на Зеленски и украинската делегация, която пътува до Канада, за да участва в парламентарната сесия, като каза, че инцидентът е подхранвал руската „пропаганда“.

„Изключително обезпокоително е да се мисли, че тази груба грешка се политизира от Русия и нейните поддръжници, за да се осигури фалшива пропаганда за това, за което се бори Украйна“, каза премиерът пред репортери по време на пресконференция, преди да говори в парламента.< /p>

Русия, която започна своята цялостна инвазия в Украйна миналата година, определи решението да почете Хунка като „възмутително“.

„Много западни страни, включително Канада, отгледаха младо поколение, което не знае кой с кого се е борил или какво се е случило по време на Втората световна война. И не знаят нищо за заплахата от фашизъм“, каза по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руските власти оправдаха продължаващото си нападение над Украйна като част от натиска за „денацификация“ на страната. Киев и неговите съюзници отхвърлиха това, обвинявайки Москва, че се опитва да извърши заграбване на земя.

Офисът на Трюдо и висши членове на правителството на неговата Либерална партия заявиха, че не са знаели предварително за поканата на Хунка за парламента.

Премиерът повтори в сряда, че председателят на Камарата на общините Антъни Рота е „единствено отговорен“ за неговото признаване.

„Всички ние, които бяхме в тази зала в петък, дълбоко съжаляваме, че стояхме и ръкопляскахме, въпреки че го направихме, без да сме наясно с контекста“, каза Трюдо.

Рота обяви оставката си по-рано тази седмица – която той каза, че ще влезе в сила в края на сряда – на фона на нарастващия натиск да се оттегли заради инцидента.

„Отново изразявам дълбокото си съжаление за грешката си да разпозная човек в Камарата“, каза говорителят във вторник.

Въпреки това, Трюдо — чиято популярност спадна през последните месеци — продължава да бъде удрян от политическите си опоненти, като ръководителят на опозиционната Консервативна партия Пиер Поилиевр обвинява министър-председателя, че не е успял да провери адекватно Хунка.< /p>

„Това е най-големият удар, който някога е понасяла дипломатическата репутация на Канада в нейната история и това се случи при правителството на Джъстин Трюдо“, каза Поилиевре по-рано в сряда.

Джагмит Сингх, лидер на прогресивната Нова демократическа партия (NDP), също каза, че „са нанесени реални щети – реални щети на еврейската общност, реални щети за военните усилия в Украйна и реални щети за репутацията на Канада“.

„Какво ще направи [Трюдо] конкретно, за да изчисти тази бъркотия?“ попита Сингх в Камарата на общините.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР