Трявна се поклони пред паметта на Апостола на свободата Васил

...
Трявна се поклони пред паметта на Апостола на свободата Васил
Коментари Харесай

С възпоменателно факелно шествие Трявна почете паметта на Апостола

Трявна се поклони пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски.Кръглата годишнина от неговата трагична крах беше маркирана на 18 февруари във възрожденския град с възпоменателно факелно шествие, което мина по улиците на Трявна в символ на поклонение и респект към великото дело на Апостола. Шествието в памет на Левски се провежда за първи път от Община Трявна тази година и съумя да събере десетки признателни жители, доста деца, родители и посетители на града. За събитието бяха обезпечени 150 бр. факли, които бяха раздадени на искащите да се включат в него.

Възпоменателната стратегия, по случай 150 години от гибелта на Апостола на свободата, стартира тъкмо в 17:30 ч. пред музей „ Даскалова къща “ в Трявна. Начало на честванията сложи Ботевото стихотворение„ Обесването на Васил Левски “в осъществяване на възпитаници от Основно учебно заведение „ Васил Левски “ – гр. Плачковци. Официални посетители на събитието бяха кмета на Община Трявна госпожа Силвия Кръстева, ръководителя на Общински съвет инж. Стефан Петров и зам.-кмета на Община Трявна господин Марин Маринов. Кръглата годишнина бе почетена още от общински съветници, представители на културни, обществени и просветителни институции в Трявна.

Начело на възпоменателното факелно шествие гордо стоеше портретът на Васил Левски, носен с чест и достолепие от представителите на Регионален клуб „ Капитан дядо Никола “ към Национално сдружение „ Традиция “ и най-малките четници от Основно учебно заведение „ Проф. Пенчо Н. Райков “ – гр. Трявна.

Зад тях десетките пламъци красиво проблясваха по старинната улица на града, Кивгирения мост, пешеходната зона около паметника на Петко Славейков, ул. „ Ангел Кънчев “ и ул. „ Иванка Горова “ до Поп-Ангеловата къща и барелефа на Апостола.

В своето слово кметът на Община Трявна госпожа Силвия Кръстева акцентира, че през днешния ден чест, отговорност и обвързване на всички нас е да предадем заветите на Левски на идните генерации и да ги научим, че каузи трябват, а не думи.

„ За такива хора би трябвало да се приказва, би трябвало да се помнят техните завещания и фантазии за мощна и свободна България, тъй като волята и вярата са по-силни от всичко и точно с тях Дяконът поведе всички, целият народ към свободата. Научи ни, че освен времето нас обръща, само че и ние обръщаме него. Научи ни даже и робът може да бъде свободен, както и свободният може да погуби свободата си, тъй като това е въпрос на избор и въпрос на независимост. В тази битка Левски погуби себе си, само че завоюва за цялостен един народ, завоюва за България, по тази причина през днешния ден най-хубавата респект не са цветята и венците, които ще поднесем, а съзнанието, че не думи трябват, а каузи, че ориста ни не е в ръцете на неколцина, а е в нашите старания. Нека преклоним глави пред паметта на Левски, дано бъдем горди негови почитатели, дано се гордеем, че сме българи! Поклон и да живее България! “завърши кметът на Община Трявна.

В памет на Васил Левски, с доста родолюбие и национализъм в сърцата, бяха показани поетично-музикални осъществявания от ученици на ОУ „ Проф. Пенчо Н. Райков “ – гр. Трявна, СУ „ Петко Р. Славейков “ – гр. Трявна, ОУ „ Васил Левски “ – гр. Плачковци и ДГ „ Светлина “ – гр. Трявна.

Пред барелефа на Апостола бяха поднесени венци и цветя от формалните лица и признателни жители, а неговото дело бе почетено с едноминутно безмълвие и рухване на колене от присъстващите.

Край на честванията в Трявна, по случай 150-годишнината от обесването на Васил Левски, сложи почетен салют от членовете на РК „ Капитан дядо Никола “ към НД „ Традиция “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР