Трябват мерки, включително законови, за да може аномалиите на пазара

...
Трябват мерки, включително законови, за да може аномалиите на пазара
Коментари Харесай

Назрял е моментът за таван на надценките, убеден Явор Гечев

Трябват ограничения, в това число законови, с цел да може аномалиите на пазара да не се случват. Това съобщи служебният аграрни министър Явор Гечев. Конкретно Явор Гечев съобщи такива планове по отношение на инфлацията у нас и законодателната самодейност за налагане на таван на надценките , само че в студиото на БТВ разяснява и желанията за прекъсване на вноса на украинско зърно. Ембарго постановиха Полша и Унгария, само че последва предизвестие от страна на Европейската комисия.

Ние сме солидарни с Украйна, само че Европейска комисия работи доста постепенно, доста мудно. Проблемът е от септември месец, когато и ние сме алармирали. Бавният ритъм подкопава самата концепция за взаимност, съобщи Гечев и направи признанието, че като български министър е афектиран и наскърбен, че към този момент 6-7 месеца чака Европейска комисия да реши каквото и да е. А и казусът на родните производители не касае единствено пшеницата, а и слънчогледа, напоследък се следи и импорт на изсъхнало мляко.

На 800 – 900 млн. евро се калкулират загубите на нашите производители.

Явор Гечев счита, че е назрял и моментът за таван на надценките: „ Има недостиг на законодателство, огромна част от него сме написали и допълнили. “ Но има и деформиране на пазара и можем да го потвърдим, изясни Явор Гечев. Той посочи всички дейности, с които страната е подкрепила „ Ел Би Булгарикум “, с цел да сътвори опция на пазара, като изреди цените на главните артикули – прясно мляко, сирене и кашкавал.

Вече има опция, желаеме това да повлече крайник, само че това зависи от потребителите. Надявам се веригите да стартират също смяна „, сподели още Гечев.

Въпреки тези свои вяра две остават веригите, които дават информация за държавната платформа foodprice.bg и Явор Гечев не скри разочарованието си от това, признавайки че са очаквали ползата и съдействието да са по-високо равнище.

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР