Трябват ли ви 10 000, 50 000 лв. или защо

...
Трябват ли ви 10 000, 50 000 лв. или защо
Коментари Харесай

Банкомат с парола пенсионер

Трябват ли ви 10 000, 50 000 лева или за какво не 100 000 лева? Днес имате толкоз доста образци по какъв начин елементарно се раздават такива огромни суми. Сякаш си купуваш самун или вода.

И не, не става въпрос единствено за лотариите.

Разни пенсионери всекидневно хвърлят в пакети, пликове или чували с пачки с пари, мислейки, че спомагат на полицията за залавянето на телефонни измамници. И вместо в помагачи на силите за сигурност се трансформират в жертви на личната си илюзия.

До по кое време по този начин? Още какъв брой ще попаднат в клопката на изкусните лъжци?

Вчера 82-годишен дядо даде близо 100 000 лева на " ало " измамници. По-късно други двама се простиха с близо 11 000 лева Ден по-рано различен метна в чувал дори и повече от 100 хиляди лева Как да се назова това - доверчивост, нелепост, незнание...? Коя дума ще опише най-добре протичащото се в последните дни.

И в случай че Народното събрание и българската политика се тресат от схемата " Ало, Банов съм ", то от Министерство на вътрешните работи избухват с данни за повече телефонни измами и повече хвърлени пари. Кой на кого наподобява, можем единствено да гадаем.

Едно обаче е несъмнено, оправданията са все едни и същи. Измамниците са били толкоз положителни в ролята си на служители на реда, а все по-често и на публицисти, че няма залавяне. Тези, които стоят в основата на добре познатите схеми са някъде в сянка, до момента в който медиаторите обират плодовете от посятата беритба. И служителите на реда хващат единствено мулетата, медиаторите, приносителите. Не и обаче гласът в телефонната слушалка и този, който живее и процъфтява с парите на възрастните ни съграждани.

Невинни баби и дядовци всеки ден попадат в клопката, нищо, че сюжетът е идентичен и най-вероятно към този момент са го чували - като предизвестие, като роман, като вест. На тях обаче не се случвало. Време им е. А сякаш като възрастни имали повече опит и гледали повече вести. Ако беше по този начин щяха ли да раздават по 100 000 лева дружно със златни украшения, като че ли дават стотинка в паничката на някой дрипльо.

До къде я докарахме? Кога ще си отпушите ушите и ще си отворите очите за това, което е кристално ясно и за слепия, и за глухия?!

Полицията непрестанно изнася данни и осведоми обществото за гъмжащите случаи на измами. От години и медиите не стоят настрана и не стопират да демонстрират следващия пострадал, да предизвестяват за следващата скица, за модификацията й, с детайлности, елементи и наставление даже.

Какво още би трябвало да се направи? Може би някой би трябвало да се разхожда всеки ден с мегафон в ръка и да повтаря " Не си давайте парите на непознати. " или " Има телефонни измамници, не давайте пари на чужд ".

Що за дезинформираност е това? Що за смешка? Телефонът ти звъни и някой насреща ти споделя, че му трябват някакви си 100 000 лева, а ти с лекост отиваш и теглиш от банката, продаваш парцели даже, тъй като страхът е по-силен, а разсъдъкът се е скрил в някой ъгъл. И навръх някакво кьоше, под някоя кофа за отпадък или под някой дънер оставяш и последния си лев? И ставаш следващия в съвсем безкрайния лист с основни герои в схемите " Ало, чичко служител на реда е ".

Лесно, съвсем колкото стартирането на бюлетина в урната и също по този начин - с пагубни последствия.

А на медиите, а и несъмнено на полицията към този момент им писна да изясняват, да предизвестяват, да сигнализират. Защото по този начин към този момент 10 години.

Много лампички светнаха в политиката, може би е време някоя да светне и при вас - с вярата, че на следващия ден в случай че телефонът още веднъж позвъни, ще се окаже, че са объркали адреса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР