Трябват инвестиции в оборудване, млади учени и преподавателиМалък научен пробив

...
Трябват инвестиции в оборудване, млади учени и преподавателиМалък научен пробив
Коментари Харесай

Все повече студенти се обучават в сферата на ИКТ

Трябват вложения в съоръжение, млади учени и преподаватели

Малък теоретичен пробив ще води до генериране на милиарди приходи, съобщи министър Красимир Вълчев (източник: МОН)

Днешните възпитаници и студенти би трябвало да са готови за живот, който в доста огромна степен ще бъде основан на взаимоотношение с машини. А тази техника ще изисква програмиране, развиване и ръководство, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на лекция в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

„ Висшите учебни заведения би трябвало да подхващат хоризонтални ограничения за поощряване на нововъведенията, творчеството и да развиват качествени научни проучвания, да работят взаимно с европейските академични мрежи и с бизнеса “, сподели министърът.

Малък теоретичен пробив ще води до генериране на милиарди приходи и до извънредно бързо развиване на започващи компании, съобщи Вълчев, като акцентира, че вложенията в съоръжение са една от огромните стъпки пред висшите учебни заведения, когато става дума за цифровизация. Другите са – вложения в млади учени и преподаватели, за които стартира Национална научна стратегия с бюджет от 15 милиона лв. за тригодишен интервал.
още по тематиката
Красимир Вълчев посочи възходящия брой на обучаваните студенти по стратегии за ИКТ технологии – към първия учебен срок на образователната 2018-2019 година той e 14 885. Този бранш е индикативен образец за позитивни резултати от просветителната работа даже в сегашния миг, тъй като в него е налице и наклонност за отрицателна миграция измежду приключилите.

Според министъра, висшите учебни заведения от ден на ден ще се изправят и пред провокациите да приготвят студенти за киберсигурност, цифрова медийна просветеност и цифрово поданство и най-много за развиване на уменията за основаване и ръководство на устройства с изкуствен интелект.

Като предпоставки за пренасочването към цифровите провокации от страна на МОН се подхващат редица ограничения още от най-раните стадии на образованието, съобщи министърът. Въведено е компютърно моделиране в трети клас, като следва то да се уголемява и към първи клас. Учениците в гимназиален стадий могат да се образоват по стратегия за приложни програмисти.

През актуалната година започва нова национална стратегия – „ ИТ бизнесът преподава “, с която експерти от ИТ компании ще могат да се включат в преподаването на избрани модули от материала по осведомителни технологии. Започва и огромен план по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ за цифровизация на междинното обучение, в който са планувани средства за основаване на отворен облак с образователно наличие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР