Трябваше да символизира идеята за мирно решаване на войната в

...
Трябваше да символизира идеята за мирно решаване на войната в
Коментари Харесай

Графити за мир в Украйна предизвикаха война в социалните мрежи в Австралия - Свят

Трябваше да символизира концепцията за спокойно решение на войната в Украйна, а провокира скандал и война обществените мрежи. Такъв е крайният резултат от графити на три етажа върху калкан на постройка в Мелбърн, изобразяваща украински войник в прегръдка с съветски боец.

Според основателя на стенописа Питър Ситън, чиито работи носят артистичния му псевдоним СТО, картината трябвало да промотира мирното решение за военния спор в Украйна. Общественото мнение в Австралия обаче реагира бурно и дефинира рисунката на Ситън като стенна живопис на съветската агитация.
Наложи се Ситън да се извини за работата си, като призна, че е малко тромава и, че не е очаквал сходни реакции. Според критиците, творбата, озаглавено Peace before piece основава подправено морално тъждество сред двете страни – украинската и съветската.

„ Какво биха си помислили хората, в случай че стенна живопис изобрази прегръщащи се изнасилвач и неговата жертва? “ – попита съпредседателят на Австралийската федерация на украинските организации Стефан Романиев. „ Опитът да бъдеш „ обективен “ и да приемеш фалшифия роман, че „ всичко, от което се нуждаем, е мир “ в този случай поддържа злото. “ – сподели Романиев.

1/ A recently unveiled mural in showing a RU and a UA soldier hugging is utterly offensive to all Ukrainians. The painter has no clue about the RU invasion of Ukraine and it is disappointing to see it done without consulting the Ukrainian community in Melbourne.
— Vasyl Myroshnychenko (@AmbVasyl)
Посланикът на Украйна в Австралия Васил Мирошниченко дефинира художествения опит на Питър Ситън като „ извънредно афектиран за всички украинци “.
Арт организация, наречена Art4Ukraine Australia, съобщи, че е изразила угриженост по отношение на творбата още преди да бъде стартирано и е била шокирана да го види приключено. Самият Ситън признава, че останал безсънен до 3 сутринта локално време в понеделник, с цел да нарисува графитите.

„ Стенописът ми струваше сред 2000 и 3000 $... Не бих го направил и не бих прекарал 10 дни да го върша, в случай че мислех, че ще нарани хората “, споделя създателят, представен от Australian Broadcasting Corporation по-късно през днешния ден. В последна сметка създателят отстрани творбата си след създалата се обстановка.

Във видео, оповестено в Instagram, художникът се извини за това, че е наранил украинската общественост.
„ Искам да кажа, че се оправдавам мощно на украинския народ, в случай че съм го обидил с моята работа, и явно съм го направил, само че това не е моето желание, знаете, моето желание беше да насърча мира “, сподели Питър Ситън.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР