Трябва Столична община да помисли да направи скъпа зона в

...
Трябва Столична община да помисли да направи скъпа зона в
Коментари Харесай

Борисов: Който иска да се разхожда с кола из града, трябва да си плаща повече


Трябва Столична община да намерения да направи скъпа зона в центъра на София и който желае да се разхожда с колата из града, би трябвало да си заплаща повече. Това сподели министър председателят Бойко Борисов.

Министерство на регионалното развитие подписа със Столична община контракти за четири плана за облагородяване на града. Те се финансират по Оперативна програма „ Региони в растеж” 2014-2020г. и са на обща стойност 173,5 млн. лева. От тях 151 млн. лева е безплатна финансова помощ, останалата част е финансиране от Столична община.

Пред камерите преди съвещанието на министрите, кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че "днес в действителност е значим ден за София, за града ни, както несъмнено и за нашия екип ", четирите плана са значими за София. Единият е за 46 млн. лева за възобновяване на ул. „ Граф Игнатиев” и сърцето на града – „ Златна София”. Вторият е за 125,5 млн. лева, с които ще се финансира осъществяването на втората фаза от плана за интегриран градски превоз.

„ Аз смятам, че вие би трябвало да започнете да мислите Столична община, колкото и да е непопулярно, при тези големи вложения в градския превоз. Едно време аз като станах кмет най-младият тролей „ Икарус” беше по-стар от мен, да не приказваме за трамваите - нямаше нито един трамвай нов, а рейсовете също бяха остарели Икаруси, нямаше нито един нов. Сега всичко е актуализирано и то по най-високи стандарти. Като постигнете към този момент да се уплътни и с метрото зоната, би трябвало да извършите скъпа зона в София - центърът, по този начин, както е в цяла Европа. Който желае да се разхожда с колата из града, би трябвало да си заплаща повече, тъй като замърсява и въздуха повече”, сподели министър председателят. Той изрази и мнение, че ”тези пари би трябвало да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите”. „ Не стига, че е по-евтино, по-бързо, само че и 100% екологично чисто, и несъмнено, тези зони за отдих, парковете, домовете за обществени грижи и това, което вършим е мисля напълно в интерес на хората”, сподели Борисов.

Пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява, че една от най-важните ограничения за подобряването чистотата на въздуха е стимулиране и поощряване на повече хора да употребяват градски превоз. Тя уточни, че напъните през последните години и сега насочват към рационализация и възстановяване на градския превоз. „ Знаете, че наред със тласъците, би трябвало да има и рестриктивни ограничения, с цел да можем да подобрим качеството на въздуха”, добави тя и напомни, че краткосрочните ограничения при по-сериозни замърсявания включват и възбрана за влизане в някои от зоните. „ Така, че това са първи стъпки. Разбира се, рестрикциите биха могли да включат и по-скъпа зона за паркиране, на този стадий ние не мислим за това. А знаете, че се уголемяват зоните за платено паркиране и сега в общинския съвет се преглеждат отчети на районни кметове за разширение на зоните. Сама по себе си тази мярка – въвеждане на нови зони за платено паркиране със ограничаването във времето също по този начин е рестриктивна към колите, само че ние сме длъжни и да осигурим и положителните условия, положителния градски транспорт”, изясни тя. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР