Трябва спешно да прием пакет от мерки в подкрепа на

...
Трябва спешно да прием пакет от мерки в подкрепа на
Коментари Харесай

Д.Николов: Не сградата, децата правят Училището!

Трябва незабавно да банкет пакет от ограничения в поддръжка на дребния и дребен бизнес, споделя ръководителят на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов в особено изявление за СТАНДАРТ
 Димитър Николов е втори мандат общински консултант от гражданската квота на ГЕРБ в Горна Оряховица и сегашен ръководител на локалния парламент. По специалност е публицист с над 20 години опит. Собственик и шеф е на най-голямата извънстолична пресгрупа, която включва пет печатни и шест онлайн медии. Николов е също ръководител на УС на Българската асоциация на районните медии. Член на Съюз на българските журналисти и ръководител на клуба на публицистите в Горна Оряховица. Икономист по обучение, с магистърска степен в областта на ръководство на човешките запаси. Семеен, с едно дете.

" Стандарт " беседва с Димитър Николов за настоящия публичен проблем за закриването на едно от учебните заведения в община Горна Оряховица. Какво наложи мярката, имат ли учредения съперниците й и има ли опция решението, както и какви провокации среща локалната администрация в изискванията на рецесията с ковид, Казва Димитър Николов пред Петя Валентинова в особено изявление за организация „ СТАНДАРТ “

- Г-н Николов, на фона на превзелата страната икономическа и здравна рецесия към разпространяването на ковид, в Горна Оряховица се вихри скандал към закриването на учебното заведение в село Поликраище. Защо тематиката толкоз нажежи обществените пристрастености и имат ли учредения да я оспорват недоволните жители?
- Темата в действителност е мъчителна за локалната общност. Искам да внеса уточнението, че полемиката за оптимизация на учебната мрежа бе инициирана от общинска администрация, а вносител на докладната е кметът. Председателят на отрасловата комисия в общинския съвет Иван Момъков обаче е сътрудник с дълготраен опит в системата  на образованието, с безспорна експертиза и извънредно пореден във визията си за наклонността и развиването на общинската учебна мрежа. При разискванията, които направихме и изнесените данни,  както за мен, по този начин и за болшинството от сътрудници в общинския съвет стана ясно, че процесът и не-обратим и оптимистична вероятност за учебното заведение просто няма.
В персонален проект ще кажа, че за мен това бе може би най-трудното решение през двата ми мандата в локалния парламент. Аз съм израснал на 20 метра от ОУ " Св. св. Кирил и Методий " в Поликраище, където е бащината ми къща. Познавам локалните и тяхната логика на психиката, по тази причина ненапълно разбирам и извинявам реакциите им. Поликраище е едно много съвременно село, бих споделил от градски вид, което от дълго време има културен и стопански обмен  с страните от централна Европа.  В момента обаче по-голяма част стопански дейното население работи в Горна Оряховица или Велико Търново, а Поликраище се оформя като сателитно населено място, което има бърза транспортна връзка с двата най-големи града от региона. Жителите на Поликрайще са съобразителни и далновидни хора и желаят децата им да бъдат конкурентноспособни за утрешния ден. Неслучайно ги насочват към град-ските учебни заведения. Тези стопански дейни хора от дълго време са създали своя избор, никой няма да върне децата си в селското учебно заведение, където паралелките от 1-ви до 7-ми клас са смесени. Реално децата от Поликраище, които биха учили в локалното учебно заведение, в най-хубавия случай може да достигнат  пет. Тук приказваме за деца на пастири, които не са трайно уседнали в обитаемото място. Не можем   прогнозираме  на следващия ден накъде ще ги води животът  и икономическия им интерес.
Това, което се случва към закриването на учебното заведение е, че едни хора доста ловко експлоатират заблудите и самочувствието на локалните, част от които отхвърлят да се примирят, че селото  ще остане без настоящо учебно заведение за сметка на други прилежащи села.
- Недоволните оферират ли различно решение?
- Не, те споделят да не се закрива учебното заведение и да продължи да се дофинансира, с цел да оцелява някак си. Пропускат обаче фактът, че това дофинансиране в последните две  години коства на общинския бюджет близо 50 000 лева и сумата ще пораства. Аз бях засипан от гневни мнения в обществените мрежи, най-вече от учителки и работещи във въпросното учебно заведение. До момента обаче със с мен непосредствено не са свързали родители, които да се почувствали директно ощетени от въпросната мярка.
Това ме подухва на мисълта, че евентуално от нас се очаква  да поддържаме живо образователното заведение не толкоз поради локалните деца, колкото поради преподавателите. Струва ме се, че самите тях е стресиращо да си показват работа в по-конкурентна среда на едно добре развито и изпълнено с живот градско учебно заведение. Ще им кажа следното, от време на време и най-лошото решение е по-добро от неналичието на такова.
- Имате ли наблюдения върху просветителния развой в учебното заведение? Колко деца се образоват там и какви резултати реализират на матури и външни оценения?
- Не бих се наел в елементи да проучвам просветителния развой, защото не съм експерт. Данните обаче са безапелационни - в Поликраище учат 33 деца, а след външното оценяване учебното заведение е  на 80-то място от 83 образователни заведения в област Велико Търново.
- Стигна се и до групово искане за оставки на кмета на общината и групата на ГЕРБ в локалния парламент. Прозират ли политически ползи зад публичното неодобрение?
- Първо, ние сме мажоритарно определени представители в общинския съвет и представляваме ползите на всички гласоподаватели от Община Горна Оряховица, освен на тези от Поликрайще.  Искам на собствен ред да попитам, а те дали са съгласни парите им да се харчат нецелесъобразно. Разбирам и сътрудниците от опозицията, които показват политическо държание и добре се възползват от тематиката. Все някой  обаче би трябвало да взема управническите решения, въпреки те да са мъчителни и неприятни.
Даваме си сметка, че мярката е  радикална, само че в тази обстановка е най-популярната. Можем единствено да отложим решението, само че не и да го спрем. Процесът е необратим, забавянето единствено ще го оскъпи и усложни. Никой не харесва реформаторите, само че историята ги помни.
- Как стои въпросът с материалната база на ОУ " Св.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР