Трябва сами да поемем отговорност за нашата собствена сигурност. Виждаме

...
Трябва сами да поемем отговорност за нашата собствена сигурност. Виждаме
Коментари Харесай

Радев: Военната мощ вече трябва да е фактор в Европа

Трябва сами да поемем отговорност за нашата лична сигурност. Виждаме нещо доста значимо - Европейски Съюз през последните години изживява една дълбока промяна в схващанията си за военната мощност.

Ако преди години тази военна мощност беше обсъждана в вероятността на гарантиране на сигурността на европейските жители посредством обезвреждане на заканите, сега виждаме един доста по-всеобхватен метод. Виждаме, че европейските водачи преглеждат военната мощност като нов подтик за консолидираното на Европа, сподели президентът Румен Радев.

Идеята за обща европейска защита не е нова, съобщи президентът при откриването на форума. Въпреки това тя не е намерила съществено приложение в живота на Европейски Съюз, уточни той. Европа погледна на проблемите на сигурността под различен ъгъл след Брекзит.

Сигурността на Европа не може да се оставя в непознати ръце, за това се заприказва намерено, уточни Радев.

По думите му Европейски Съюз през последните години претърпява промяна в схващането за военната мощност. Ние би трябвало да бъдем доста гъвкави и прозорливи и да сме в крайник с времето, сподели той. Силната фрагментация на отбранителната промишленост на Европейски Съюз е проблем. Тя е на разположение в Европейски Съюз. Изчисленията демонстрират, че финансовите загуби от този фрагментиран метод се равняват на 100 милиарда евро на година, уточни президентът.

България има късмет да покаже водачество и зрялост в тези процеси. Първо ние би трябвало да покажем, че можем да генерираме качества и да бъдем водач да слагаме действителните проблеми в тази област по време на нашето председателство. Много ясно би трябвало да уточним нашите послания. Трябва да преодолеем изоставането и софтуерната пропаст сред нас и нашите съдружници във въоръжението, сподели Румен Радев.

България би трябвало да сложи във фокуса на дебата равнището на упоритост на общата европейска защита, означи президентът. България може да бъде фактор за една по-силна Европа, надява се Радев.

Проектите за рационализация на армията би трябвало да бъдат обвързани и да имат ясни и стойностни стратегии за индустриално съдействие, съгласно Румен Радев.
Той открои няколко казуса: „ Първият е нашето лично отношение към проблемите на сигурността.

Какви са посланията, които излъчваме? Дали ще влагаме в нашата сигурност, с цел да подсигуряваме личния си суверенитет, дали ще влагаме в личната си сигурност, тъй като по този начин желаят или постановат нашите съдружници и сътрудници, или ще влагаме в личен защитителен потенциал, с цел да задоволим настояванията на шепа военни? Много ясно би трябвало да уточним нашите послания, тъй като те отекват отвън България.

На второ място би трябвало да преодолеем безапелационното закъснение в процесите за рационализация на въоръжените сили – софтуерната пропаст сред нас и нашите съдружници “, сподели Радев. Според него големият проблем пред държавното управление е по какъв начин тъкмо да се разпределят средствата.

Президентът уточни, че би трябвало да се реши какъв е пътят на новата техника, какви запаси са потребности и едвам тогава да се реши въпросът с ремонтите на остарялата.

По отношение на военно-промишлените комплекси, президентът разясни, че растежът там е основан на технологии на произвеждане на стрелково въоръжение и муниции от руско време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР