Трябва му не политически експерт, а санитарен инспектор за началник

...
Трябва му не политически експерт, а санитарен инспектор за началник
Коментари Харесай

Честта на Радев потъна в Три морета

Трябва му не политически специалист, а хигиеничен контрольор за шеф на кабинета

Покойният Божидар Димитров обичаше да споделя, че сме се разделили с най-славните моменти от историята, когато България е била на три морета, поради любовта на владетелите. Даваше за образец Цар Иван Асен, който по този начин харесал красивата Ирина, че изоставил брачната половинка си Анна-Мария. След гибелта му, към наследниците на византийката и унгарката се формирали болярски групи, които почнали люта омраза. В рамките на 20 години сме изгубили две трети от територията си.
Днес огромните политически неточности стават не поради обич, а от ненавист. Проектът " Трите морета " още веднъж е настоящ, само че към този момент не български, а полски.  А присъединяване ни в него, с което трябваше да потвърдим стратегическите ни сътрудници, се оказа най-сериозният дипломатически гаф на страната и то изработен от вживелия се в ролята на новия български държател - президента.   
Преждевременно прекратеното му посещаване в Естония смъкна маската на достолепието от лицето на Радев, само че дружно с това донесе нови политически стихии у нас и язвителни мнения на открито. За света няма никакво значение дали президентът си е правил 1 или 10 теста. Както и по кое време тъкмо е научил за позитивния тест на военачалник Петров. Още по-малко кой му е направил интензивно мероприятие. Там, зад Трите морета, има значение безспорният факт, че България в лицето на президента си не съблюдава пандемичните санитарни правила. Заради сходни, само че надалеч по-невинни грехове, до момента си отидоха от политиката куп европейски висши чиновници.    

Радев имаше излаз от обстановката
Можеше да се оправдае, че е подценил обстановката и да се извини. Щеше да смъкна рейтинг, само че да резервира достойнството си. Той реши да играе подло и избра офанзивата. Заговори за интензивно мероприятие, укори властта в бойкот на самодейността, клъвна Борисов, че тупал топката с отпущането на финансирането.
Подмолността на българския политически живот към този момент не е загадка за никого. Както и нелицеприятния факт, че институциите ни нямат късмет да си подадат ръка за каквато и да било външнополитическа цел. Подобен подарък идва дюшеш най-малкото за Северна Македония. Зоран Заев може и да не си прави труда да идва в България. Българската ни дипломация е задоволително унизена. В най-новата история сме имали отсрочени визити на президенти, само че прекъснати от домакините - в никакъв случай.
Срамът не е единствено върху дипломацията, само че и върху пагона. Няма по какъв начин армейски военачалник да съчинява теории на конспирацията, а след това да въодушевява. " Мутри вън " изкара почитателите му на площада, само че през днешния ден юмрука му е събран от яд, не от вик. Да не приказваме, че множеството от почитателите му са русофили, които виждат огромната опасност от Триморието.   

Гафът на Радев не е еднодневка
Макар небрежно да излезе от здравната карантина, президентът трайно влиза в друга - политическа. Оттук нататък занапред ще усеща непреодолима социална отдалеченост - съобщи очакванията на всички, които имаха вяра в неговата алтернативност.
Дали е прав Боян Чуков, който споделя, че политическата кариера на Радев завършва? Времето ще покаже. Но е ясно, че щом присъдата е изречена от неговите уста, дадена е отвън границите. Ако е по този начин, президентът би трябвало да понижи децибелите, с цел да доизкара мандата си. И бързо да назначи за шеф на кабинета не политически специалист, а хигиеничен контрольор. Така ще сме сигурни, че ще се опази и себе си, и страната най-малко от пандемични гафове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР