Трябва ли винаги да изхвърляме продуктите с изтекъл срок на

...
Трябва ли винаги да изхвърляме продуктите с изтекъл срок на
Коментари Харесай

10 храни с изтекъл срок на годност, които може да ядете спокойно

Трябва ли постоянно да изхвърляме продуктите с изминал период на валидност? Колко дълго можем да консумираме такива храни? Нужно ли е да ревизираме периода на валидност на продуктите, които от дълго време сме купили и съхраняваме в дома си?

Често си задаваме сходни въпроси, когато открием нещо, което сме купили от дълго време, само че по някаква причина сме не запомнили да отворим.

Много хора избират да се концентрират само върху периода на валидност и да изхвърлят храната, в случай че датата върху нея към този момент е отминала.

Те обаче позволяват неточност, тъй като не всички артикули стават автоматизирано негодни за консумация, когато срокът, посочен на опаковката, изтече. Те наподобяват и миришат обикновено и не е нужно да бързате да ги хвърляте на боклука.

Преди обаче да решите, че всичко остаряло може да се употребява, от jenata.blitz.bg разказват в лист безвредните за приложимост артикули с изминал период на валидност, оповестен в уеб страницата Mental Floss.

Корнфлейкс

Ако в опаковката не е проникнала влага, зърнените закуски могат да се употребяват безвредно даже след приключване на периода им на валидност. Но си коства да помните, че с времето съдържащите се в тях мазнини могат да се окислят, и тогава миризмата и усетът сигурно ще престанат да ви радват.

Яйца

Яйцата могат да се съхраняват дълго време в хладилника. Сигурен знак, че най-сетне са се развалили, е неприятната миризма, която не може да бъде сбъркана с нищо.

Трябва да имате поради, че с течение на времето яйцата губят някои свойства и не би трябвало да се разрушават.

Мляко

Млякото, което е съхранявано в хладилника, също не би трябвало да се изхвърля, в случай че срокът му на валидност е изминал. Добре е въпреки всичко преди приложимост да го опитате. Ако не киселее или горчи, всичко е наред.

Твърди сирена

Твърдите сирена, като пармезана да вземем за пример, не се скапват даже и откакто срокът им на валидност изтече, а не престават зреят. Това може да продължи с години.

Разбира се, усетът и текстурата на сиренето ще са много по-различни от това, което сте купили от магазина.

Кисело мляко

Ако млякото не киселее и не се е покрило с плесен, може самоуверено да го консумирате, даже и срокът му на валидност да е изминал.

Макаронени произведения

Ако пастата се съхранява на изсъхнало място, може да не се скапе с години. Но попадането на влага в опаковката ще предизвика появяването на плесен.

Колкото и да е необичайно, даже и в този случай тези артикули могат да се употребяват безвредно, само че ще би трябвало да забравите за приятния усет и мирис.

Консерви

Датата, посочена на кутията, ще ви помогне да разберете по кое време техните хранителни качество ще стартират да се утежняват. Дори и тогава те могат безвредно да се съхраняват в продължение на години. Струва си да изхвърлите консервата, единствено в случай че се е надула.

Замразени артикули

Тайната на запазването на качествата на замразените артикули е да не ги размразявате. Ако камерата ви инцидентно се скапе, съществува риск да пропуснете момента, в който те ще стартират да се утежняват.

Не забравяйте, че в камерата храната се обезводнява и това може да докара до появяването на мъка. Затова не си коства да отлагате потреблението им.

Шоколад

Ако в миналото сте дояждали шоколада от новогодишния си подарък година по-късно, несъмнено знаете, че с времето той става още по-вкусен. И към момента може да го ядете, без да се притеснявате, че ще навреди на здравето ви.

И не се подвеждайте по белия цвят - най-вероятно това са единствено захари или мазнини, които влизат в състава на продукта.

Подправки

С подправките нищо не се случва. Просто с времето те губят своя мирис, само че са безусловно безвредни за организма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР