- Трябва ли отново да се отваря Изборният кодекс, проф.

...
- Трябва ли отново да се отваря Изборният кодекс, проф.
Коментари Харесай

Проф. М. Константинов: Как ще се работи по-нататък в НС? Ще пазаруваме депутати за всяко гласуване?

- Трябва ли още веднъж да се отваря Изборният кодекс, проф. Константинов?

- Според мен, би трябвало. Според ГЕРБ и Българска социалистическа партия – също. Според стотици хиляди българи – също. Не може с лека ръка отново да хвърлим в коша гласовете на над половин милион български гласоподаватели.

- Вие сте в Инициативен комитет, който упорства да се върне опцията да се гласоподава и с хартиени бюлетини. Как обаче да се пресече практиката за произвеждане на невалидни бюлетини, което изкривява резултатите?

- Недействителните гласове са обраснали със стена от легенди и митове. У нас по закон се създават много избори, някъде към осем: за народни представители, за велики народни представители, за президент и вицепрезидент, за членове на Европейския парламент, за кметове на общини, за кметове на региони, за кметове на обитаеми места и за общински съветници. Недействителните гласове са неприемливо доста, а точно 15%, единствено на изборите за общински съветници, и то откакто се вкараха преференциите през 2015 година На всички други избори недействителните гласове са 2-3-4%, което е близко или доста малко по-зле от международните стандарти. Основната догадка е, че откакто гласоподават с преференция за съответен общински консултант, хората не помнят да гласоподават за партия и по този начин инвалидизират гласа си.

- Ако 600 000 гласоподаватели са се отказали да гласоподават поради машините, това е неприятна вест, защото процесът е доста елементарен. Толкова ли хора не умеят да се оправят с натискане на няколко бутона?

- Този брой – 600 000, е твърдо открит. До април 2021 година на парламентарни избори гласоподаваха сред 4 милиона и 3,3 милиона гласоподаватели. След въвеждането на машините, на два пъти през юли и ноември 2021 година, гласоподаваха по 2,7 милиона души. Твърд спад от 600 000. От тях към 100 000 са индобългари, които господин Рашков доста сполучливо опасява. Останалите 500 000 се плашат не толкоз от машините непосредствено, колкото се притесняват да не се изложат. А и на изборите през ноември предходната година доста хора в допълнение се объркаха от двойния избор: за президент и за Народно заседание. Така се получиха де факто недействителни (нежелани) гласове, които обаче не бяха регистрирани като такива.

- Доколко изборната интензивност пада и поради това, че държанието на българските политици отблъсква жителите, да не кажа отвращава?

- Разбира се, доста и най-различни са аргументите, които отблъскват хората от урните. Нито една социологическа организация не си направи труда да организира представително проучване на аргументите за феномена „ минус 600 000 гласа “.

- Мнозина не виждат смисъл да гласоподават, тъй като избират едно, а получават друго. Например – кандидат-спасители дават обещание изчегъртване на ГЕРБ, а смъкват анти-ГЕРБ държавно управление... Докога?

- Това ни връща към предходния въпрос. Не знаем тъкмо аргументите за отлив на гласоподаватели, както и количественото въздействие на всяка от тези аргументи. С риск да стана скучен ще повторя (или по-точно ще подсетя), че в Европа машинно гласоподаване посредством машини с пряк запис на гласа на гласоподавателя няма. Освен в Брюксел и близките села. Така с машини в Европа гласоподава 1% от популацията. Ако прибавим и умните българи, стават 2%. Вече споделих, че това с недействителните гласове е мит. Също по този начин е мит, че машините понижават купения избор. Нищо такова няма. С машини или с хартии, избор се купува на едро посредством договорка сред дилърите на гласове и тарторите на съответните общности. Едва ли има някой да има вяра на смехотворните изказвания, че напазаруваните гласоподаватели снимали нещо си там с телефоните. Ми, като снимат, махнете тъмните стаички и сложете паравани. Както прочее е при машините. Освен това, за какво да се пазарят на дребно гласоподаватели по 100 или 200 лв. парчето? За избиране на един народен представител трябват 10 000 гласа, което при горната единична цена дава 1 милион лв., или 1 милион евро, надлежно. Доколкото чета всякакви неща в пресата, толкоз вървяла и цената на един към този момент определен народен представител.

- Социологическите данни демонстрират, че по-голям дял от българите желаят държавно управление в границите на този парламент. Грешка ли беше свалянето на Никола Минчев от председателския пост на Народно събрание и вотът на съмнение, който съумя след оформянето на по този начин нареченото „ ново болшинство “? Не беше ли припрян ход от страна на опозицията?

- Ходът си е доста прекрасен, тъй като тези с всеки ден на власт от ден на ден загробват страната. А и останаха в историята като първите свалени с избор на съмнение. Че и единствено след половин година във властта. Както се споделя, на спечелилите – честито.

- Ще приключи ли с триумф рокадата Петков-Василев? Какви са възможностите за ново държавно управление с мандат на „ Продължаваме промяната “?

- Разлика сред Петков и Василев няма, като се изключи че Василев несъмнено е по-умен. За страдание, е и по-зависим. Особено в патриархално общество като нашето. А другояче възможностите са дребни. А и по какъв начин ще се работи по-нататък в Народното събрание? Ще пазарим депутати за всяко съответно гласоподаване ли? Нещо като златния пръст преди 9 години? Жална й майка на България в този случай.

- Ако Политическа партия не съумеят да намерят поддръжка от още шестима народни представители, виждате ли късмет за реализация на третия мандат? Вторият отива при ГЕРБ, само че те обявиха, че ще го върнат.

- Шансът да има държавно управление, излъчено от този парламент, е доста невисок. А и до момента е имало единствено един парламент в новата ни история (36-тият, определен през 1991 г.), който излъчи два кабинета: на Филип Димитров и на Любен Беров. За втория кабинет нищо положително не може да се каже. Аз най-малко не мога. Тогава се появи за пръв път очевидно и изборното номадство. Терминът „ сини мравки “ също е от този момент.

- На фона на решението за Северна Македония, за експулсирането на 70 съветски дипломати, на инфлацията, кои политически сили, съгласно Вас, ще завоюват, в случай че предварителните избори са още през септември?

- Първа мощ е и ще остане ГЕРБ-СДС. Втора ще е ПП-ДБ, в случай че се коалират, несъмнено. Впрочем, какво е Политическа партия? Засега няма такава партия. За третото място ще се борят Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и партията на военачалник Янев, май „ Български напредък “ се споделяше. За разлика от Политическа партия, партията на Янев я има. Предполагам, че ГЕРБ-СДС плюс ПП-ДБ ще имат към 125 депутати. Ако Политическа партия махнат Петков и Василев, ГЕРБ е подготвен за евроатлантическа коалиция. А и новият Голям брат ще упорства за това. По метод, дето не може да му се откаже. А това за махането на одиозната двойка КиПе-АсВа ми наподобява на остарелия анекдот, съгласно който „ комунизъм = руска власт + електрификация “. Откъдето следва, че с цел да има електрификация, би трябвало от комунизма да се извади руската власт.

- Разделението у нас по линията за и против Русия се ожесточава, а Лена Бориславова даде още една дискусионна тематика – за парите, които получават публицисти, наблюдаващи, с цел да стартират опорните точки на Русия. Как ще коментирате тези изказвания?

- Мисля, че една чиновничка в Министерския съвет, каквото и да мисли за себе си, не е в позиция да разяснява всякакви съставомерни неща без да показва доказателства. А и месечен хонорар от 4000 лв. за политическа проституция е много по-нисък от известния хонорар в размер на 14 000 лв. за друга сходна активност.

- Може ли България да води уравновесена политика сред Изтока и Запада, когато е явно, че се върви към ново световно разделяне?

- Навремето такава политика се е опитвал да води Цар Борис Трети, само че тя е била основно баланс сред Германия и Съюз на съветските социалистически републики. А и не е била добра концепцията да се афишира война на Съединени американски щати и Англия през 1941 година Добре е, че в този момент сме член на най-големия политически и стопански съюз в историята, а и на най-мощния боен блок. Но не е добре, че отпред на този съюз и на този блок сега са сложени несъстоятелни, интелектуално немощни и физически амортизирани (меко казано) дами и мъже.
Ако нещо коренно не се промени в управлението на демократичния свят, напълно скоро ще разберем какво е това абсурд на Ферми. Според великия нобелист Енрико Ферми, един от бащите на атомната бомба, абсурд е комбинацията от огромната възраст на Вселената и неналичието на развити цивилизации. Парадоксът се взема решение като приемем, че достигайки несъмнено равнище на развиване, цивилизациите се самоунищожават и по тази причина не можем да ги следим.

В момента България няма по какъв начин да води уравновесена политика сред Изтока и Запада. Поне до момента в който не отмине съвършеният вихър, който ни връхлита, ще би трябвало да си налягаме парцалите и да не вършим нескопосани придвижвания. Имаме ясно написани съюзни отговорности и би трябвало да ги съблюдаваме. Без, несъмнено, да ставаме за смях на кокошките. Личното достолепие и достолепието на нацията са полезности, които не подлежат на коментар.

- Вашата прогноза: ще съумеят ли България и Европа да прекратят зависимостта си от съветските енергоносители?

- В близко бъдеще - надали. За мен пример на глупава енергийна политика сега е тази на огромната, мощна и мощно объркана страна Германия. На която още й държи влага несполучливият опит с Третия Райх, дето му бяха възнамерявали 1000-годишно славно бъдеще. А се оказаха единствено 12 години и половина, приключили с колосален провал. Точно в навечерието на международната енергийна рецесия (която си беше ясна и без войната в Украйна) Германия си затвори нуклеарните централи. После си затвори топлоцентралите на въглища. За по-сигурно, заряза и втория Северен поток. И сподели, че ще даяни на перки, соларки и … да кажем, на биореактори, за по-благозвучно. И седна да види какво ще стане. Естествено, стана тъкмо това, което беше явно за всеки, необзет от тежка форма на гретенизъм. Токът в Германия мощно понижа и още ще понижава. А и газът не е единствено за произвеждане на ток, само че и за огромната и дребна химия.
Иначе изходът е да се минава на водород и на нуклеарен синтез, а и да се понижава популацията. Защото доста взехме да цапаме. И тъй като ресурсите са на привършване. Важните запаси: въздухът, водата и земята. Въглеводородите би трябвало да останат единствено като суровина. В тази връзка, ровенето за шисти е най-тежкото закононарушение против децата и внуците ни. Всеки може с очите си да види на какво наподобяват американските щати, които се самоубиха от тъпата си лакомия за фракинг на шисти.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР