Трябва ли ни АЕЦ Белене - гости по темата в

...
Трябва ли ни АЕЦ Белене - гости по темата в
Коментари Харесай

Трябва ли ни АЕЦ Белене - коментират Румен Петков и Мартин Димитров

Трябва ли ни АЕЦ " Белене " - посетители по тематиката в утринния блок на Българска национална телевизия бяха Румен Петков от АБВ и Мартин Димитров от Демократична България.

Според Румен Петков нова АЕЦ би дала значителен принос за енергийната сигурност на България и ценообразуването в положителния смисъл - за популацията и за стопанската система. Най-чистата сила е нуклеарната, забавянето е същинско закононарушение, разяснява Петков.

От Демократична България сме срещу плана, данните демонстрират, че за 11 месеца имаме повишаване на износа с 40%. Потреблението у нас обаче понижава с 4%. Ако в този момент имахме втора електроцентрала, тази сила нямаше да има защо да бъде употребена. Реализирането на плана ще оскъпи цената на тока, сподели Мартин Димитров.
Мартин Димитров: " Не може този план да не бъде съгласуван със стандартите за нуклеарна сигурност след " Фукушима ". Трябва да има нова оценка на нуклеарната сигурност, нова социално-икономическа оценка, нова Оценка на въздействието върху околната среда, с цел да можем да подсигуряваме сигурността преди всичко. Площадката е сеизмично рискова ".
Румен Петков сподели, че това са разсъждения, основани на страховете на обществото.
Румен Петков: " По същия метод се говореше: " Турски поток " няма да има. " Турски поток " към този момент е реалност, ние ще си купуваме съветската газ от Турция. Сега се лъжем, че имаме задоволително сила. Фактът, че имаме растеж на износа с 40% демонстрира задоволително ясно, че енергетиката е стратегически бранш и за националната ни сигурност. Да спрем да лъжем със сеизмистиката. Стрес тестванията демонстрираха, че това е един от най-стабилните планове ".
Вижте и още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР