Трябва ли да се белят зеленчуците и плодовете? Как мислите?

...
Трябва ли да се белят зеленчуците и плодовете? Как мислите?
Коментари Харесай

Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят

Трябва ли да се белят зеленчуците и плодовете? Как мислите? Първо, има такива зеленчуци и плодове, които не могат да се употребяват, без да се обелят, като да вземем за пример картофите, цвеклото, ряпата и други, както и банан, портокал, мандарина и други от плодовете. Но има и такива, които можем да консумираме с кората, само че ние белим - като да вземем за пример ябълките, крушите, краставиците и доматите.

Но е добре да знаем, че когато премахнем кората на зеленчуците или плодовете, по този метод можем да си спестим и по-голяма част от потребните субстанции в тях.

Повечето хора белят зарзавата и плодовете, с цел да се отстранен пестицидите, които се съдържат в кората. Оказва се, че когато белим плодове и зеленчуци, ние изхвърляме частта от тях, която съдържат извънредно доста хранителни субстанции. Също по този начин, в случай че ядем необелени плодове и зеленчуци, ще сме заситени за по-дълго време.

Много диетолози настояват, че в случай че не белим кората, като се изключи че се понижава гладът, може даже и да отслабнем. Други път настояват, че някои заболявания могат да се повлияят при консумация на необелени плодове или зеленчуци, тъй като кората е натурален антиоксидант.

Но все пак, има такива плодове и зеленчуци, които е в действителност по-добре да белим - като да вземем за пример всички зеленчуци, които порастват подземен. Почти е немислимо тяхното изразходване, без да се обелят, а и в почвата се съдържат в действителност извънредно доста пестициди.

Да вземем картофите - макар че пресните картофи могат просто да се измият и по този начин да се употребяват, при другите нещата не стоят тъкмо по този начин и е целесъобразно да се обелят. Червеното цвекло и другите типове ряпа или алабаш имат дебела кора и също е належащо да ги обелим преди консумация.

 v iStock

Авокадото е просто немислимо за ядене, в случай че не го обелим. Люспата на лука също не се предлага да се яде, въпреки че взе участие в много предписания от националната медицина и в естественото боядисване на яйца.

А корите на цитрусите като портокал и мандарина са твърди и горчиви, с цел да ги ядем небелени, само че наложително консумирайте лимоните с кора, в случай че сте сигурни, че са нетретирани плодове.

Като резюме - следните плодовете и зеленчуците е по-добре да се обелят, а всички останали консумирайте с кората: авокадо, грейпфрут, мандарини, портокал, банан, ананас, манго, папая (всички тропически плодове), чесън, лук и пъпеш.

 v iStock

Не пропускайте нашия раздел "Оферти ", в който ще откриете потребни, практични и прелестни артикули на промоция от българския пазар, особено селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

 апп Edna.bg

 апп Edna.bg
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР