Трябва ли и може ли съдийската колегия на Висшия съдебен

...
Трябва ли и може ли съдийската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Съдебният съвет спори може ли да преразглежда решенията на съдийското самоуправление

Трябва ли и може ли съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да преразглежда решенията на общите събрания на съдиите. Този спор се развихри на съвещанието на колегията през днешния ден като ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев разгласи, че може би е време за смяна на закона, която да даде опция на правосъдния съвет да " преразглежда " решенията на съдиите.

Даването на повече права за съдийско самоуправление бе една от дребните победи в окастрената правосъдна промяна през лятото на предходната година.

Конкретен мотив за дебатите през днешния ден в съдийската гилдия стана несъгласие на някогашния член на Висш съдебен съвет, от така наречен болшинство Мария Кузманова. Преди да бъде определена в съвета Кузманова е била на служба арбитър в комерсиалното поделение на Софийския градски съд (СГС). След края на мандата ѝ тя подава молба да бъде възобновена на " заеманата преди избора служба ", като категорично показва, че желае да се върне в комерсиалното поделение. Молбата ѝ е задоволена.

Малко след възобновяване ѝ обаче - на 13 октомври, общото заседание на съдиите в градския съд е решило да я реалокира в гражданското поделение на съда. Аргументът - че в комерсиалното поделение няма свободни места. Възражението на Кузманова е против това решение, което съгласно нея опонира на Закона за правосъдната власт. Кузманова твърди, че съдиите погрешно са приели, че няма свободни места в комерсиалното поделение, тя е показала, че там има командировани съдии и твърди, че в случай че фактически липсва численост за нея, е трябвало да бъде открита нова.

Зам.-председателят на Комисията по атестирането и състезанията Красимир Шекерджиев съобщи, че комисията предлага да се остави без разглеждане възражението на Кузманова. Първо - Висш съдебен съвет и съдийската гилдия нямат подготвеност да анулират решения на общите събрания на съдиите, и второ - Кузманова не е способен орган да желае разкриване на нов съдийски щат.

В поддръжка на позицията на Кузманова се намесиха Георги Колев и досегашният заместник-председател на Върховен административен съд Боян Магдалинчев, както и Вероника Имова (от парламентарната квота ГЕРБ).

Колев съобщи, че официално комисията по атестиране е права и съдийската гилдия няма по какъв начин да реагира на възражението на Кузманова. Според него обаче е може би време

" за изменение на закона в тази част - за преразглеждане на решенията на общо заседание ".

Той цитира част от причините във възражението на Кузманова - щом има командировани съдии в комерсиалното поделение на Софийски градски съд значи има свободни щатни бройки. Въпреки това съдиите са взели решение тя да бъде преместена.

" Решението на Висш съдебен съвет за нейното възобновяване явно не се извършва ", акцентира Колев.

" Мирише ми на друго, да ви кажа почтено ", поддържа го Магдалинчев. Той съобщи, че съветът я е възстановил на длъжността арбитър в комерсиалното поделение и попита може ли общото заседание да трансформира това решение.

" Решението на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет е по силата на императивна законова наредба и то е следвало да бъде изпълнено. От друга страна съдийското самоуправление фактически би могло да пренебрегва това решение. Получава се колизия, има нещо неправилно тук ", включи се и Вероника Имова.

Репликира ги Атанаска Дишева.

" Съдийското самоуправление не е нещо, което би трябвало да вадим като знаме, когато ни е комфортно, и да подлагаме на критика, когато не сме съгласни.

Няма да кажа дали в тази ситуация общото заседание е работило вярно или не, това би означавало, че имаме пълномощия да се произнасяме по решенията на общото заседание, а ние нямаме такива контролни функционалности. Освен това виждам, че е възобновена на длъжността арбитър в комерсиалното поделение, по тази причина не можем да приказваме за несъблюдение. А дали общото заседание оправдано е упражнило пълномощията си не е наша работа ".

Намеси се още веднъж шефът на Върховен административен съд, който съобщи, че било забавно какво би станало, в случай че съдиите променят желанието на Камен Иванов или Калин Калпакчиев - част от така наречен предходно малцинство в съвета, и ги реалокират от наказателните отделения, където бяха възобновени след края на мандата им.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов уточни, че общото заседание на съдиите не е нарушило нищо. Преди пет години Кузманова е била освободена от длъжността " арбитър в Софийски градски съд ", с цел да постъпи във Висш съдебен съвет. Сега е взето решение да бъде възобновена на същата служба - арбитър в Софийски градски съд.

Боряна Димитрова добави, че в случай че има неточност в тази ситуация, тя е само на настоящия състав на съвета, който ненужно е дописал, че възвръща Кузманова точно в Търговска гилдия. " В съдилищата работят мислещи хора ", отбрани тя общите събрания на съдиите.

Накрая думата още веднъж взе Красимир Шекерджиев и съобщи, че няма никакво подозрение - Кузманова е възобновена в съда, откъдето е пристигнала. " Фактът, че тя е била член на Висш съдебен съвет не я изключва от обсега на съдиите, които биха могли да бъдат преместени. Не ми се коства, че някогашните членове на Висш съдебен съвет, каквито един ден ще сме и ние, би трябвало да сме пред скоби. "

В последна сметка единомислещо, с 14 " за " колегията остави възражението без разглеждане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР