Трябва ли децата да участват в разговорите на родителите за

...
Трябва ли децата да участват в разговорите на родителите за
Коментари Харесай

Кога да говорим с децата си за семейния бюджет

Трябва ли децата да вземат участие в диалозите на родителите за събирането и разпределението на фамилния бюджет и по кое време е вярното време да повдигнем тематиката? Едва ли има родител, който да не си е задавал този въпрос. Оказва се обаче, че в множеството семейства, освен у нас, тематиката е по-скоро табу. Защото родителите считат, че дребните са незрели за тези диалози. И щом не работят нямат право да се произнасят по харченето на общите суми.

Изследване на T. Rowe Price, представено от infostock.bg, сочи, че една четвърт от родителите считат, че не е значимо да включват децата в полемиките за фамилните финанси, до момента в който 41% заобикалят да приказват с децата си за пари.

Това обаче е огромна неточност!

Колкото по-рано стартират родителите да приказват на децата си за пари, толкоз по-голям е шансът децата им да станат „ финансово зрели “, когато пораснат.

Ето какво можете да извършите с цел да повишите финансовата просветеност на своите деца през идната 2020 година:

Преведете ги през бюджет

Много родители употребяват правилото „ разрешено или не “, с цел да учат децата си за цената на парите. Това, което можете да извършите, е да отидете още една крачка напред - помогнете им да си сформират бюджет за средствата, с които разполагат. С включването на действителни образци, като тениска която са харесали, подарък за рожден ден на другар или нова кукла или камионче. Така ще им помогнете да осъзнаят цената на парите и да се научат, че не могат да излизат оттатък границите на това, с което разполагат.

Помогнете им да си слагат дълготрайни цели

Повечето деца желаят нещо ново, било то видео-игра, колело, ролери, фотоапарат и други Накарайте ги да ревизират какъв брой коства мечтаната играчка и да си спестят сами нужната сума за нея. Така ще научат какво е различна цена, или че би трябвало да се лишават от избрани неща, с цел да могат да спестят за това, което желаят. Също по този начин те ще се научат да си слагат цели. Могат да заменят първичното си предпочитание с нещо друго, което желаят повече.

Стойността на парите

За да осъзнаят децата ви цената на парите и по какъв начин се изкарват, можете да въведете заплащане на алегорична сума за избрани домашни отговорности. Когато изкарват парите си с някакъв труд, те по-лесно ще правят оценка цената им и ще внимават защо ги харчат.

Обяснете им концепцията за заемите

Важно е децата да осъзнаят с времето концепцията за заемите. Това ще им е скъп урок за цялостен живот. Дайте им образци. Можете да им заемете избрана сума, с цел да си купят мечтана движимост, само че при изискване, че ви върнат парите с дребна рента след известно време. Обяснете им също по този начин, че ще има санкции, в случай че не ви върнат средствата в уговорения период.

Играйте финансови игри

Коледа и Нова година е добър миг, с цел да им подарите финансова игра, с която с изключение на да се забавлява цялото семейство, може и да е доста потребна да се учат скъпи неща за парите. Финансовите игри дават скъпи уроци за парите на децата и то по по-лесен за разбиране метод. Така ще съчетаете две в едно.

Ключът е да започнете по-рано

Не отлагайте началото на финансовото образование на децата си. Просто съобразете това, което ги учите и образците които давате с възрастта им. Помнете, колкото по-рано, толкоз по-добре за тях.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР