Трябва ли да се сменя често шампоанът за коса? Вероятно

...
Трябва ли да се сменя често шампоанът за коса? Вероятно
Коментари Харесай

Трябва ли да се сменя често шампоанът за коса?

Трябва ли да се сменя постоянно шампоанът за коса? Вероятно сте чували, че би трябвало да сменяте шампоаните понякога. Често срещано мнение е, че косата Ви „ привиква “ или „ става ваксинирана “ против резултатите на формулата на шампоана, който употребявате. Това истина ли е или небивалица? Косата Ви се усеща по-малко мека, по-малко лъскава или след известно време не може да се разресва? Много хора виждат, че след известно време, в миналото добре работещото средство престава да се харесва и да работи ефикасно.

Време е да се погрижите за косата си!

Когато косата Ви се промени, това по-често се свързва с смяна в заобикалящата Ви среда или метод на живот:

  • Преместили сте се в регион с твърда вода;
  • Започнали сте да я упражнявате
  • Започнали сте диета или похапвате повечко;

Всички тези  фактори въздействат на положението на косата. Наистина би трябвало да промените шампоана си, само че не тъй като косата Ви е „ ваксинирана “ против остарелия шампоан.

Ако имате натрупвания по косата, това най-често да се дължи на стилизиращи артикули, изсъхнал шампоан, мусове, гелове, хлор, минерали от твърда вода… Дори Вашият благонадежден остарял шампоан и еликсир може да се натрупа върху скалпа и косата с течение на времето. Всичко това може да е причина косата да наподобява скучна, вяла, тежка, мазна или сплъстена.

В този случай има няколко елементарни решения:

  • Използвайте избистрящ шампоан един път или два пъти месечно.
  • Ако имате плитки, заплитане или къдрици, разредете избистрящия шампоан, с цел да улесните измиването му.
  • Правете изплакване с ябълков оцет един път на всеки два месеца: 1 част оцет на 4 елементи вода.
  • Избягвайте парабените, сулфатите и силиконите в продуктите за коса, защото те предизвикват най-голямо струпване.
  • Ако твърдата вода е казусът, потърсете шампоан за хелиране на коса, с цел да премахнете минералните натрупвания.
  • Може да се наложи да промените шампоана съгласно сезона
  • Във всички останали случаи промяната на шампоан и еликсир зависи напълно от равнището Ви на фикс идея за грижа за косата.

Колко постоянно да се сменя шампоанът?

Заобиколени от богата гама от разнообразни артикули за грижа за косата, ние постоянно сменяме шампоаните в търсене на най-хубавото. Според единомислещото мнение на множеството козметици и кожни лекари, шампоаните за коса не би трябвало да се сменят по-често от един път на всеки три месеца. Защо подобен интервал? Факт е, че точно този интервал е нужен на скалпа и на косата, с цел да свикне със състава на шампоана и да престане да реагира на него.

Това се отнася изключително за медикаментозните шампоани. Тялото „ чете ”, по този начин да се каже, тяхната ефикасна химична формула и създава специфична защитна реакция към нея. В последна сметка те просто стопират да „ работят “, т.е. обещаният спомагателен размер или красивият искра на косата към този момент не се вижда.

Как да измием косата без шампоан?

С цялото това струпване на артикули може да се изкушите да се откажете от всичко и да се присъедините към придвижването „ без шампоан “. Без шампоан, без еликсир, без стилизиращ артикул. Само понякога изплакване с ябълков оцет или с други натурални артикули.

Но в случай че не сте подготвени да се откажете от тях, пробвайте да миете косата си с шампоан по-рядко. Например един път или два пъти седмично, като употребявате елементарен шампоан и еликсир.

Трябва да имате поради, че кожата на главата е сензитивна, тъй че е добре да изпробвате разнообразни варианти, с цел да намерите метод да измивате косата си с артикул, който няма да провокира раздразнение.

Какво да употребявате за измиване на косата вместо шампоан?

Сапун и оцет

Добър сурогат на шампоаните е сапунът. Но не всеки вид е подобаващ. За разчистване на косата би трябвало да се употребяват единствено калиеви сапуни. Разпенете сапуна малко в ръцете си, нанесете в корените на косата, усърдно масажирайте скалпа, по-късно изплакнете. Не забравяйте обаче да приключите измиването на косата с ябълков оцет, тъй като сапунът е с неуместно рН, което би трябвало да се изравни, с цел да се затворят кутикулите.

Сода за самун и оцет

Измиването на косата със сода за самун е доста известно в последно време. Имайте поради, че содата има мощно алкално рН, което не е уместно за косата. Затова и тук би трябвало да приключите измиването с ябълков оцет. Въпреки това, содата има страхотни свойства. Абсорбира непотребния себум, има антибактериално деяние и оказва помощ да се отървете от по-голямата част от мръсотията в косата. Изплакнете косата с гъста паста – 2 супени лъжици сода за самун с 2 супени лъжици вода или 2 лъжици сода и една супена лъжица еликсир.

Яйчен жълтък

Можете да измиете косата си единствено с яйчен жълтък. Неудобството е, че остава мирис на яйца върху косата. Яйчният жълтък е богат на протеини, чиито остатък може да докара до неконтролирано накъдряне на хубавичко коса. Въпреки това в случай че имате суха или естествена коса, изпробвайте този способ. За да измиете косата си ще Ви трябват 2-3 разрушени жълтъка. Може да добавите и малко розова вода, с цел да ухае косата по-добре . Нанесете ги върху корените на косата и масажирайте скалпа, все едно го измивате с шампоан. Този натурален шампоан за коса може да бъде обогатен с лимонен сок, който също ще освежи косата Ви и ще й придаде по-приятна текстура.

Чиста вода

Възможно е измиването на косата единствено с вода. В началото може да е мъчно, защото водата не се разпенва и възприятието е, че косата не се измива както би трябвало. Въпреки това водата е в положение да се отърве от всичко, което е разтворимо във вода. Няма никакви обезмасляващи качества като шампоаните, по тази причина може да сътвори чувство за незадоволително измиване на косата или омазняване.

Как да изберете шампоан?

При избора на артикул би трябвало да се обърне внимание на типа на косата. Идентифицирайте казуса и намерете вярната грижа. Всеки артикул има собствен личен интервал от време за приложимост, не би трябвало непрестанно да миете косата си с шампоан за пърхот да вземем за пример. За сензитивна кожа е нездравословно.

В идеалния случай е целесъобразно да се свържете със експерт и да получите експертен съвет.

 

  • 18 нездравословни фактора за кожата

 

 

 

Трябва ли да се сменя постоянно шампоанът за коса?

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР