Трябва ли да се даде право на 17-годишни тийнейджъри да

...
Трябва ли да се даде право на 17-годишни тийнейджъри да
Коментари Харесай

Тийнейджъри зад волана? Какво мислят пловдивчани за идеята 17-годишни да карат с придружител

Трябва ли да се даде право на 17-годишни младежи да застанат зад кормилото при изискване, че имат обезпечен компаньон? Подобно предложение бе отправено от Европейската комисии за възстановяване на уменията на младите водачи и понижаване на случаите, породени от неумелост. 
Прочетете още
Смятат ли обаче пловдивчани за удачно ненавършили пълноправие да получат правото да ръководят коли и камиони? По закон сега най-рано може да се запишете за курсове на 17 години и 9 месеца, като с придобиване на дееспособност ще бъдете към този момент на 18.  TrafficNews организира анкета, в която присъединяване са взели 5181 жители, а резултатите от нея са красноречиви.

9 от 10 запитани считат, че това не трябва да се случва. Предложението е било утвърдено от едвам 10% от запитаните.

Нищо чудно сходни недвусмислени резултати да са предизвикани от наклонността млади и неопитни да злоупотребяват с правото си да бъдат водачи. Все отново такива случаи за страната не са по никакъв начин рядко събитие, а някои от тях завършват с необратими последици. „ Колата е „ оръжие ”, което, в случай че не знаеш по какъв начин да използваш, можеш да навредиш както на себе си, по този начин и на близките “ бе доводът на инструктори от Пловдив, с които TrafficNews беседва за въпросното предложение.

Както със случая на 20-годишният юноша с BRABUS-а, който имаше шанс и се размина единствено с това, че трансформира кола за стотици хиляди в ламарина за скрап. Или връстникът му с Поршето, в чийто случай шанс имаха близките, по тази причина че към момента са измежду живите.

Съвсем свеж образец пък бе момчето с злополуката на бул. „ Марица – Юг “, което имаше късмет вредите, която провокира, да бъдат единствено материални. Въпросният се оказа с 2 години шофьорски опит, само че за сметка на това с алкохол в кръвта.

В съответните проблеми не се съмняваме, че компаньон освен им е трябвало, ами е добре и в този момент да има. А най-добре би било книжките им да бъдат отнети.

От друга страна обаче, не трябва да се подценяват случаите, при които случаите не са плод на надменност, а просто на непълен стаж зад кормилото. Пример за това е случаят на бул. „ Марица “, при който 18-годишно момче с няколко месеца стаж зад кормилото блъсна пешеходка. За страдание, потърпевшата към този момент не е измежду живите.

Иманно поради сходни произшествия един от проаргументите на предлагането на Европейска комисия бе точно тезата, че опитът се натрупа последователно. И е добре образованието на младежите в шофиране да стартира под наблюдаване и да бъде следено известно време. 

Припомняме, че подозрение посрещна хипотетичния триумф на самодейността на Европейска комисия. Автоинструктори, които образоват българските младежи, считат, че това е нож с две остриета. Повече за тяхната гледна точна по тематиката прочетете тук:

Всъщност разликата във възрастта, при която сегашният закон дава право да застанеш на шофьорското място, както и тази от предлагането на Европейска комисия - не е огромна. И не тя има определящо значение за това дали учениците ще бъдат задоволително виновни да погледнат на себе си като евентуално рискови. Това е въпрос на осъзнаване, който не настава с възрастта (за страдание, образците и за това са десетки, един от тях – Георги Семерджиев). Ето за какво съществени ограничения против извършители ще бъдат също толкоз добра предварителна защита, колкото и 1 година придружаване! 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР