Трябва ли да отпадне машинното гласуване от местния и парламентарен

...
Трябва ли да отпадне машинното гласуване от местния и парламентарен
Коментари Харесай

Без машинно гласуване на местния вот: Какви са аргументите?

Трябва ли да отпадне машинното гласоподаване от локалния и парламентарен избор? Управляващите желаят анулация на машинното гласоподаване, Българска социалистическа партия е срещу. Темата в Сутрешния блок на Българска национална телевизия разясниха някогашните членове на ЦИК проф. Михаил Константинов и Цветозар Томов.

Местният избор е най-сложния избор в България и там Михаил Константинов допуска, че ще има най-тежки проблеми с 6000 машини, както е планувано сега.

Той счита, че отпадането на машинното гласоподаване е добра концепция, само че доста деликатно би трябвало да се реши въобще изгодата от въвеждането на този тип машинно гласоподаване.

" Няма да се уморя да дублирам, че тъкмо такова машинно гласоподаване в Европа сега няма. Има го в 160 общини белгийски от общо 600, т.е. в 40 на 100 от Белгия го има. Така, че тези неща не би трябвало с лека ръка да се одобряват. Имаше тежки неправилни изявленията, че който е срещу машинното гласоподаване, е срещу техническия напредък и желал да фалшифицира изборите. Това са безусловно несъстоятелни изказвания ", съобщи Михаил Константинов.

По думите му отговорността на депутатите е доста огромна и би трябвало да мислят добре какво да вършат.

По думите на Цветозар Томов за локалните избори машинно гласоподаване не би трябвало да има.

" Най-малкото заради повода, че не сме подготвени да го проведем рационално и няма да можем да го проведем рационално. Ще стане цялостна каша ", сподели Томов.

Според него за 10 години са направени " маса нелепости с въвеждането на машинното гласоподаване ". Правим едни и същи опити от 2009 година и получаваме едни и същи резултати, сподели той.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР