„Трябва да вземем оръжието от ръцете на младите хора и

...
„Трябва да вземем оръжието от ръцете на младите хора и
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Борбата срещу тероризма е борба за човешко право на живот

„ Трябва да вземем оръжието от ръцете на младежите и да го сменяем със знанието и вярното схващане за връзка и приемане на другия. Да ги научим, че многообразието е действителна опция за развиване, а не спънка за мира. И че битката против тероризма е в действителност битка за неотменното човешко право на живот. " С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към участниците в Четвъртия интернационален семинар по контратероризъм във Варна.

Вицепрезидентът акцентира, че измежду провокациите и рисковете, както в народен, по този начин и в районен и световен проект, тероризмът заема изключително място, тъй като не признава граници, етноси, култури. „ Борбата с него изисква обединяване на напъните, на мисленето и съдействие ", уточни Илияна Йотова.

„ Терористичните офанзиви станаха част от съвремието на Европа. Според отчет на Европол, през 2016 година 8 страни членки са докладвали за общо 142 терористични офанзиви. Въпреки това броят им остава незабележим на фона на нападенията в целия свят през 2016 година - над 4000 ", сподели вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова европейските водачи не могат да подсигуряват сигурността на Европа единствено посредством усилването на вътрешните ограничения за сигурност в страните членки. „ Истинското решение е в съответни и общи ограничения, тъй като европейските жители чакат повече в битката против тероризма ", сподели вицепрезидентът.

Сред ограниченията за справяне с рисковете, които Илияна Йотова очерта на семинара, бяха по-тясно съдействие и продан на информация сред страните членки, националните служби за сигурност и Европол, по-ефективна съгласуваност в европейски и световен мащаб. „ Сътрудничество Европейски Съюз - НАТО би трябвало да се задълбочи, както и съдействието на Европейски Съюз с трети страни ", уточни вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова не можем да се ограничаваме единствено с битка против следствията от тероризма, а би трябвало да обърнем фокуса и към аргументите, които го пораждат.

„ Причините за възникването на тероризъм, принуждение и радикализъм са извънредно комплицирани и многостранни, само че сигурно има връзка сред бедността и незнанието, неправилното интерпретиране на религиите, маргинализацията, гетата и радикализма. А младежите са най-уязвими, в една затворена и изолирана среда ", подчертава Илияна Йотова.

По нейни думи ролята на образованието е водеща за превъзмогване на първопричините за тероризма. „ Видима е нуждата да се води битка с отпадането от учебно заведение, с цел да се предотврати следваща маргинализация на цели групи от хора, които са обект на радикализация от разстояние, с помощта на модерните технологии ", акцентира вицепрезидентът. Илияна Йотова изрази единодушието си, че попречване на разпространението на екстремизма онлайн би следвало да бъде насочна точка в актуалната битка с тероризма.

Вицепрезидентът напомни, че преди година и половина в България, Министерски съвет одобри Стратегия за противопоставяне на радикализацията и тероризма (2015 - 2020 г.) и в тази тактика, младежите са посочени като най-уязвимата част на обществото.

В началото на изявлението си Илияна Йотова насочи думи на признателност и акцентира професионализма на всички лекари и медицински сестри, които избавиха доста от потърпевшите при атентата в Сарафово преди няколко години.

Международният семинар по контратероризъм е проведен от Медицински университет - Варна и в него вземат участие водещи специалисти от разнообразни страни и организации, като водещо е присъединяване на дипломати и специалисти от Израел. За съпричастността си към тематиката вицепрезидентът получи юбилеен плакет на университета и икона на Св. Марина от управлението на висшето образователно заведение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР