„Трябва да възстановим българското училище „Христо Ботев“. Това е наша

...
„Трябва да възстановим българското училище „Христо Ботев“. Това е наша
Коментари Харесай

Йотова: Наша мисия е да възстановим българското училище в Унгария

„ Трябва да възстановим българското учебно заведение „ Христо Ботев “. Това е наша задача поради децата ни и паметта на тези, които го резервираха цели 100 години. “
Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си на галаконцерта на Оркестъра за национална музика на Българското национално радио, който се организира в Будапеща по случай 19 октомври – Деня на българо-унгарското другарство.
Представители на унгарската и българската страна, унгарци и наши сънародници в Унгария, както и посетители от България, означиха празника в националната концертна зала „ Бела Барток “.
„ Българската страна е подготвена да запази това завещание – с съответни планове, с подготвени експерти, подготвени незабавно да поемат своята работа. Остава дребна крачка – да се съчетаят двете просветителни стратегии, с цел да дадем този късмет на децата “, означи вицепрезидентът. „ Няма по какъв начин да приказваме за еднаквост, без да запазим българския език “, безапелационна е Илияна Йотова.
Създадено през 1918 година, „ Христо Ботев “ е най-старото българско учебно заведение в чужбина. Закрито е през 2011 година Днес действа учреденото през 2004 година от Българското републиканско самоуправление Българско учебно заведение за роден език.
Вицепрезидентът, означи дейната политика на унгарската страна за запазването на езика, националната еднаквост и историческата памет на българската общественост.
„ Това е верният отговор на глобализиращия се свят – общите вероятности и бъдещето не значат отвод от еднаквост и суверенитет. Умните политици са тези, които знаят цената на другите култури и капацитета на другите нации и общности и могат да ги сплотяват в обща сила за разцвет “, посочи Илияна Йотова.
Българската общественост в Унгария се слави като най-сплотената. Вицепрезидентът приключи приветствието си с думите на доктор Данчо Мусев, ръководител на Българското републиканско самоуправление.
„ Тайната е в нашето минало, в наследената от дедите ни любов към родината и свободата, тайната е в съзнателния и честен труд, тайната е в толерантността на приемащата страна “.
По-рано Илияна Йотова посети Българското републиканско самоуправление, където се обитават Българската двуезична малцинствена детска градина, която тази година отбелязва своята 10-годишнина, и Българското учебно заведение за роден език. „ Тази градина е като малко Организация на обединените нации – тук има деца от толкоз разнообразни националности “, означи вицепрезидентът.

Представителите на Българското републиканско самоуправление споделиха концепцията в тяхната постройка да се помести учебно заведение „ Христо Ботев “, щом бъде възобновено. Обща е упоритостта то да се трансформира в съвременно образователно заведение и да си върне остарялата популярност.
„ Чувстваме уговорката на президентската институция към българите в чужбина, усещаме новия вид политика “, обявиха пред вицепрезидента представителите на Българското републиканско самоуправление.
В Унгария демонстрират огромен интерес към проучването на български език, стана ясно на срещите на Илияна Йотова. Българският език е включен в образователната стратегия на учебно заведение в град Залавар, Югозападна Унгария. Залавар е обвързван с Великоморавската задача на Св. Св. Кирил и Методий и там е повдигнат монумент в чест на славянските първоучители.
Въпреки че в града не живеят фамилии от български генезис, непрекъснато се усилва броят на искащите децата им да учат български език. Поради тази причина унгарската страна обмисля да изиска учители от България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР