Трябва да убедим Иран, че запазването на ядреното споразумение е

...
Трябва да убедим Иран, че запазването на ядреното споразумение е
Коментари Харесай

Брюксел: Трябва да убедим Иран, че запазването на ядрената сделка е и в негов интерес

Трябва да убедим Иран, че запазването на нуклеарното съглашение е и в негов интерес. Това се показва в изказване на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представено от Българска телеграфна агенция.

Тя приканва за секване на кръга от принуждение и за отваряне още веднъж на поле за работата на дипломацията. Европа приказва с всички забъркани, добавя Фон дер Лайен във връзка събитията, свързани с Иран и Ирак от последните дни.

Председателят на Еврокомисията удостоверява свикването на изключително съвещание в петък на Съвета на Европейски Съюз по външни работи. Тя оповестява, че в сряда Европейска комисия ще разиска на своето съвещание ситуацията в Близкия изток, с цел да стартира съгласуването на дейностите по този въпрос сред обособените еврокомисари.

Много сме разтревожени от известията на Иран, че няма да извършва нуклеарното съглашение. От наша позиция е значимо Иран да се върне към осъществяване на договореностите, прибавя Фон дер Лайен.

По нейните думи Ирак би трябвало да бъде оставен да продължи по пътя на помиряването, възобновяване и стабилността. Призоваваме всички да проявят въздържаност, добавя Фон дер Лайен.

" Ройтерс " отбелязва, че министрите на външните работи на страните членки на Европейски Съюз ще имат изключителна среща в петък в Брюксел, с цел да обсъдят способи за избавяне на съглашението за иранската нуклеарна стратегия, споделиха двама дипломати.

Дневният ред занапред би трябвало да бъде координиран публично. Един от източниците обаче сподели, че външните министри от Европейски Съюз ще обмислят какъв отговор да бъде даден на решението на Иран да спре да съблюдава рестриктивните мерки за обогатяване на уран.

Решението бе оповестено след американския въздушен удар с дрон, при който бе погубен Касем Солеймани, един от най-високопоставените ирански военни командири.

Още за реакциите в Европа четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР