Трябва да убедим Европа да спре тенденцията по замяна на

...
Трябва да убедим Европа да спре тенденцията по замяна на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Ще се опитаме да преборим негативните стереотипи за Балканите

Трябва да убедим Европа да спре наклонността по подмяна на еврофондовете с капиталови планове, безапелационна е Илияна Йотова

" Имаме упоритостта 15 години по-късно да продължим Солунския развой. През шестте месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вниманието на цяла Европа ще бъде ориентирано към Балканите. Една от нашите задания е да преодолеем стандартите, че тази част на Европа е по-слабо развита. " Това означи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Солун с гръцкия зам.-министър на вътрешните работи, отговарящ за въпросите на областите Македония и Тракия, Мария Коля-Царуха. Илияна Йотова съобщи, че помощта на Гърция по подготовката на българското председателство е доста значима. " Ще разчитаме на Вас и през идващите 6 месеца ", акцентира тя.

" Ние сме членове на огромното семейство на Европейския съюз. Като част от Балканите, от Югоизточна Европа ние сме в още по-близки връзки. Разбира се, съществуват и настоящи проблеми, които, уверена съм, ще преодолеем в границите на положителното съдействие ", означи от своя страна Мария Коля-Царуха.

" Изправени сме пред прекомерно доста провокации, с цел да си позволим да се задълбочаваме в предишното. Пред нас стои огромната задача да развиваме районите от двете страни на границата ", означи Илияна Йотова. " Убедена съм, че имаме капацитет да задълбочаваме положителните си връзки, по тази причина зачестиха и двустранните срещи на високо равнище, и срещите в четиристранен формат ", съобщи вицепрезидентът.

Една от значимите тематики, наранени на срещата, бе мигрантската рецесия. Илияна Йотова показа работата си по този злободневен въпрос в качеството си на евродепутат и акцентира положителното съдействието с гръцкия еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

" В началото Европа остави страните по външните граници, каквито са България и Гърция, да се оправят сами с мигрантската рецесия ", посочи тя. " Костваше ни доста старания в убеждаването, че решенията не може да се вземат някъде в канцелариите на Брюксел, без да се регистрират спецификите на страните членки ", акцентира вицепрезидентът. По думите й съглашението с Турция на процедура не работи. Илияна Йотова посочи, че точно по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз ще стартира триалогът по измененията в Дъблинското съглашение. Тя изрази опасенията си, че в актуалните оферти за промени има доста неизясненост. По думите й текстът вероятно ще бъде блокиран в Европейския съвет, като се има поради отпорът на страните от Вишеградската четворка по отношение на проявата на взаимност и квотното систематизиране.

" Този въпрос е извънредно значим за Гърция. Не е допустимо да одобряваме толкоз доста хора, а в това време страните на север от нашата да затварят границите си ", безапелационна бе Мария Коля-Царуха. " Гърция ще бъде до България, ще бъде неин асистент при разискването на тези въпроси ", увери тя.

Двете разискаха и казуса за името на Република Македония. " Надяваме се на позитивно решение, което не визира нашата история ", означи Мария Коля-Царуха. От своя страна вицепрезидентът изрази убеденост, че през 2018 година въпросът ще бъде решен с допустим компромис за всички страни от района.

Двустранните планове сред България и Гърция и опциите за нови начинания бяха акцент на диалога на вицепрезидента с Вула Патулиду, зам.-областен шеф на област Централна Македония. Двете подчертаха интензивния туристически продан сред България и Гърция. Вицепрезидентът означи, че с изключение на огромните инфраструктурни и енергийни планове би трябвало да развиваме и така наречен меки връзки и планове, свързани с просвета и обучение. " България работи поредно за откриването на още контролно-пропускателни пунктове ", съобщи Илияна Йотова.

" До края на този програмен интервал има още какво да използваме при трансграничните планове, с цел да не се връщат парите в Брюксел ", означи вицепрезидентът. " Да убедим Европа да спре наклонността по подмяна на еврофондовете с капиталови планове - това е значимата ни задача през първата половина на 2019 година ", посочи Илияна Йотова и добави, че запазването на Кохезионната политика е измежду главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

" Трябва да насърчим нашите сънародници да вземат участие в тези планове. 10 години след участието ни в Европейския съюз хората не знаят по какъв начин да се възползват от европейските планове ", означи Илияна Йотова. Вула Патулиду показа, че в Гърция съществува същия проблем.

Вицепрезидентът означи, че огромен % от финансирането на българските общини идва от европейските фондове и без тях ситуацията им ще се утежни, което ще докара до миграция на младежите, изключително от пограничните райони, и ще се задълбочи демографската рецесия.
Повдигнат бе и въпросът за двойните стандарти в Европа. " Не можем ние на Балканите да бъдем робите на Европа, да има такова разделяне сред Севера и Юга ", безапелационна бе Вула Патулиду.

По-късно Илияна Йотова се срещна с кмета на Солун Янис Бутарис. Той показа за развиването на главните планове в града, както и концепцията производителите на вино в Солун и Мелник да създадат т.нар път на виното. " Имаме огромно предпочитание да осъществяваме общи хрумвания с Пловдив, която ще бъде културна столица на Европа през 2019 година ", означи Бутарис.
В делегацията, водена от вицепрезидента, са Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, и Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР