Трябва да стане истинско чудо, за да може ЦСКА да

...
Трябва да стане истинско чудо, за да може ЦСКА да
Коментари Харесай

Статистиката е срещу ЦСКА за титлата

Трябва да стане същинско знамение, с цел да може ЦСКА да стопи двете точки разлика по отношение на зимния отличник Лудогорец и да победи с купата, сочат цифрите в предходните 9 сезона, в които двата отбора са били по едно и също време част от елита. На двата съперника за оценката през втория дял от шампионата предстоят по 13 турнирни срещи - по една отсрочена от есента, по 7 до края на постоянния сезон и по още 5 в плейофната фаза, а по този начин армейците ще би трябвало да се борят освен против мощната зимна селекция и упоритостите на новия задграничен ментор на разградчани Анте Шимунджа, а и против традицията. Тимът на Стойчо Младенов изостава с две точки от върха.

Само един път до момента в този интервал - през 2014/15 година, алените стартираха пролетния дял като първи във краткотрайното класиране и с три точки задатък пред орлите, и то още веднъж под управлението на Стойчо Младенов, само че позволиха същински провал след паузата - единствено една победа в 13 мача, 5 равенства и 7 провали, гарнирани с невижданите в клубната история 10 следващи дуела без маркирано попадение и голова разлика 6-17! Тогава първият пролетен мач на ЦСКА още веднъж, както в този момент, бе посещение на столичния Локомотив, изгубено безславно с 0:2 (б.а. - на 1 март 2015 година на стадиона в " Надежда " ). С подобен пролетен актив алените напълно естествено се смъкнаха от първата до петата позиция в крайното нареждане, като след резонната промяна на Екзекутора на Ливърпул се изредиха краткотрайният вид Анатоли Нанков, Галин Иванов и Любослав Пенев, при който бе реализирана и единствената победа през втория дял, пристигнала в последния кръг от сезона - с 3:1 над Литекс вкъщи.

Като източник за армейско ентусиазъм може да послужи пролетта на 2019 година, когато отпред с Любо Пенев и след това с Добри Митов ЦСКА навакса 5 от шестте си точки закъснение от водача след есенния дял, а интригата за купата бе жива чак до последния кръг, в който на лудогорци отстраниха всички въпросителни с домакинско 4:1 над Черно море, а дуелът бе доста одумван и мина под знака на " детектор на лъжата ". Тогава и двата плейофни мача сред съперниците, които можеха да извърнат хода на шампионата, приключиха при нулеви ремита.

Статистиката е красноречива - с 2 изиграни пролетни мача повече от ЦСКА (б.а. - значимо конкретизиране - в сезоните, когато и двата отбора са част от елита, с цел да бъде правилно сравнението), Лудогорец е спечелил цели 33 точки повече от най-яростния си преследвач - 283 против 250 пункта, като е вкарал близо 100 гола повече от столичани - 291 против 197. При това загубата на точки е идвала по предписание, откакто е била предварително изпълнена задачата - спечелването на купата и на доктрина, в дуели без значение за лудогорци и постоянно с пробен състав без гръбнака от чужденци. Точно 50 пункта пък е разликата сред противниците след есенните дуели, които са изиграли (включително настоящия първи дял) - 440 против 390 т.е. лудогорци си " постилат " добре преди пролетната офанзива на върха.

Само в 3 от досегашните сезони разградчани трябваше до последния миг да се борят за първото място - в първите си два в сезона на елита, в които победи над ЦСКА с 1:0 през 2011/12 година и над Монтана с 3:0 през 2012/13 година осигуриха поврат в крайното класиране в тяхна изгода и през 2018/19 година, когато с 4:1 вкъщи над Черно море резервираха първата си позиция във финалния кръг. В останалите 6 сезона, в които съпоставяме достиженията им с тези на армейците, те ставаха предварително първенци и изиграха цели 21 мача единствено за авторитет. Балансът на отбора в чисто протоколните срещи е съвсем подравнен - 7 победи, 8 равенства и 6 провали.

През пролетта на 2022 година следва единствено един директен двубой сред противниците за върха, откакто те към този момент изиграха двете си срещи в постоянния сезон, приключили с домашен победи - 2:0 в Разград и 1:0 в София, което обезпечава преимущество за лудогорци при възможни равни точки. Третият дуел ще бъде във втората фаза на шампионата и към момента не се знае кой ще бъде хазаин. Последният пролетен дуел сред тях се игра на 12 май 2021 година в София и приключи с безапелационното 4:1 в интерес на ЦСКА, само че това бе първа победа за армейците над 10-кратните първенци на този стадий от шампионатите. Преди това салдото бе обезкуражаващ за алените - 8 равенства и 7 загуби против Лудогорец в 15 срещи след зимната пауза.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР