Трябва да спрем тази лудост, която бушува днес на енергийните

...
Трябва да спрем тази лудост, която бушува днес на енергийните
Коментари Харесай

Канцлерът на Австрия: Трябва да спрем тази лудост!

" Трябва да спрем тази полуда, която бушува през днешния ден на енергийните пазари ", съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер, призовавайки за ограничения на европейско ниво, а освен на национално, съобщи Франс прес, заяви Българска телеграфна агенция.

Нехамер изиска Европейският съюз да отдели цената на електричеството от цената на газа, с цел да може да тя се намали. " Цената на електричеството би трябвало да спадне. Не можем да позволим на съветския президент Владимир Путин всеки ден да взема решение вместо европейците ", показва канцлерът в официално съобщение.

Цяла Европа понася ударите на скока на цените на силата, ето за какво чешкият министър председател Петр Фиала, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, разгласи в петък, че ще бъде свикана незабавна среща на енергийните министри. Австрийският канцлер увери, че отделянето на цените на тока и газа ще бъде разисквано на идната среща. Той посочи, че е разговарял авансово по въпроса с немския си сътрудник Олаф Шолц и с Фиала.

След шест месеца война в Украйна цените на силата в Европа имаха бурна седмица, с нови рекордни стойности в петък, което предвещава мощно повишаване на живота през зимата. Причините в основата на скока на котировките са доста, само че преди всичко е сериозното понижаване на съветските газови доставки за европейските страни, които поддържат Украйна. А 20 на 100 от европейското електричество се създава от топлоцентрали на газ. Кризата свари неподготвена цяла Европа, която разчиташе на проектите за възобновяване след КОВИД-19, с цел да подемат енергийния преход и да излязат от изкопаемите горива, отделящи парникови газове, посредством създаване на възобновимите сили или на технологии на водород.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР