Трябва да спасим БДЖ, след 3 или 6 месеца ще

...
Трябва да спасим БДЖ, след 3 или 6 месеца ще
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Трябва да спасим БДЖ, след 6 месеца ще е късно

Трябва да спасим БДЖ, след 3 или 6 месеца ще бъде късно. Това съобщи през вчерашния ден ръководителят на парламентарната комисия по превоз и известия Георги Свиленски. Заседанието на комисията бе свикано във връзка със зачестилите произшествия с влакове напоследък.
По стичане на събитията съм измежду депутатите с най-дълъг престой в тази комисия, сподели Свиленски. Той напомни по какъв начин през годините от ръководителите в БДЖ неведнъж е било обяснявано по какъв начин се поставят старания за излекуване на превозвача и най-много по какъв начин намаляването на отговорностите ще реши проблемите. Той напомни по какъв начин по времето на някогашния шеф Владимир Владимиров е обяснявано, че с понижаване на отговорностите БДЖ надали не ще разцъфне и ще се възроди. И тогава споделях - да, ще намалите отговорностите, само че България няма да има железници, съобщи депетатът. " И към този момент можем да се убедим в това. Горе-долу сме в това състояние ", разяснява Свиленски.
Председателят на транспортната комисия изреди част от проблемите в железницата: БДЖ е без аварийни елементи, без локомотиви, има 370 вакантни дължности, 28 запалвания, непрекъснати закъснения. Това е положението на БДЖ след толкоз години, разяснява Свиленски. Той съобщи, че незабавно е належащо да се реши какво би трябвало да се направи за това сдружение. С какво ще взе участие БДЖ в идния конкурс за осъществяването на публичната услуга, попита депутатът. Всеки от нас, обърна се той към депутатите в комисията, ръководителите на БДЖ и експерите, които участваха на вчерашното съвещание, е задължен да спасим БДЖ. По думите на Свиленски би трябвало да се вземат незабавни, неотложни ограничения с спешни проекти - къси, междинни, дълги, с цел да се помогне на железницата. 
Според депутата от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, член на комисията, нещата в БДЖ са излезли отвън надзор през последните два-три месеца със зачестилите пожари, дераайлиране на влакове и така нататък
Междувременно от отговор на транспортния министър Христо Алексиев на въпроси на депутати, оповестени в уеб страницата на Народно събрание, стана ясно, че публичните поръчки за новите влакове и локомотиви, финансирани по Плана за възобновяване и резистентност, ще бъдат стартирани при започване на 2023 година Така на процедура целият план, за който е планувано финансиране на стойност 1,7 милиарда лева, към този момент изостава от първичния график. Търговете трябваше да бъдат оповестени в средата на 2022 година, а след идването на служебната власт обещанието бе това да се случи в края на отминалата година. През първото полугодие на новата година пък ще бъде стартирана процедура за мобилно приложение, през което да се купуват билети за трен.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР