Трябва да сме готови за социално много тежка есен и

...
Трябва да сме готови за социално много тежка есен и
Коментари Харесай

Симеон Дянков призовава за спешни регионални и секторни политики в кризата

Трябва да сме подготвени за обществено доста тежка есен и доста тежка зима, даже без митингите. Ако няма мощна обществена политика в този момент, рецесията ще е доста, доста по-тежка , в сравнение с видяхме пролетта, тъй като хората нямат запаси. За това предизвести някогашният финансов министър Симеон Дянков в ефира на БНР.

Дянков поучава властта да работи в две насоки - огромните публични поръчки да станат дребни и да се концентрират върху дребните компании и да вземем за пример вместо да се строят автомагистрали , да се строят тротоари в градовете, тъй като това се прави с повече работна ръка. И второ - да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази нужда да изникне, безапелационен е той.

Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по еднакъв метод, да се мисли за характерна районна политика . " Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, занапред би трябвало да се мисли на кой с преимущество, по райони и по браншове ", безапелационен е някогашният финансов министър.

Според Симеон Дянков позитивните ограничения, които се вземат, касаят най-вече по-слаби обществени групи. Той дефинира като позитивна и сполучлива мярка даже даването на 50 лв. на пенсионерите.

Голяма част от ограниченията обаче изцяло липсват - това са ограниченията за отбрана на работните места, акцентира някогашният министър. " Изненадан съм, че държавното управление не върви натам. "

Досега са употребявани под 60 милиона лв. за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е много малко след 5 месеца рецесия, съобщи Дянков.

Липсва обществен разбор в кои райони на страната и в кои браншове следва огромна безработица, акцентира още Симеон Дянков.

Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат ", уточни Симеон Дянков и предложи по-голяма интензивност на министрите . Дянков е на мнение, че имаме задоволително добре готови специалисти в обществената сфера и в случай че ръководещите не знаят какво да подхващат, то могат да употребяват непознатия опит. Румъния да вземем за пример през днешния ден е приела пакет с районни ограничения.

Запитан по какъв начин наподобява България от Вашингтон, Симеон Дянков заключи, че " общо взето излизат неприятни вести, а страната ни не стои в добра светлина на открито . Светът е напълно в рецесия, а в България с изключение на с огромната рецесия около Covid-19, излизаме и " с нашата характерна рецесия, която очевидно отдавна не сме решили ".

Поне 2-3 години непознатите вложители ще стоят надалеч от България, предвижда Дянков. И тъкмо по тази причина ни трябват тези районни и секторни политики . Чуждите сме ги изгубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно освен тази година, а и идната, и по-следващата, заключи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР