Трябва да сме готови за социално много тежка есен и

...
Трябва да сме готови за социално много тежка есен и
Коментари Харесай

Да се строят тротоари, а не магистрали, предложи Симеон Дянков

 Трябва да сме подготвени за обществено доста тежка есен и доста тежка зима, даже без митингите. Ако няма мощна обществена политика в този момент, рецесията ще е доста, доста по-тежка, в сравнение с видяхме пролетта, тъй като хората нямат запаси. За това предизвести в изявление за БНР някогашният финансов министър Симеон Дянков.

Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по еднакъв метод, да се мисли за характерна районна политика.

" Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, занапред би трябвало да се мисли на кой с преимущество, по райони и по браншове “, безапелационен е някогашният финансов министър. " Това е такава огромна рецесия, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите обществено и други браншове, толкоз по-добре. “

Не може да гледаме единствено вкупом. Необходима е районна политика, означи Симеон Дянков в предаването " 12+4 ".

Дянков поучава властта да работи в две насоки – големите публични поръчки да станат малки и да се концентрират върху дребните компании и да вземем за пример вместо да се строят автомагистрали, да се строят тротоари в градовете, тъй като това се прави с повече работна ръка. И второ - да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази нужда да изникне, безапелационен е той. 

Според Симеон Дянков положителните ограничения, които се вземат, касаят най-вече по-слаби социални групи. Той дефинира като позитивна и сполучлива мярка даже даването на 50 лв. на пенсионерите.

Голяма част от ограниченията обаче изцяло липсват – това са мерките за отбрана на работните места, акцентира някогашният министър.  " Изненадан съм, че държавното управление не върви натам. “

" Досега са употребявани под 60 милиона лв. за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е много малко след 5 месеца рецесия ", съобщи Дянков.

Липсва обществен разбор в кои райони на страната и в кои браншове следва огромна безработица, акцентира още Симеон Дянков.

" Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат “, уточни Симеон Дянков и предложи по-голяма интензивност на министрите. Дянков е на мнение, че имаме задоволително добре готови специалисти в обществената сфера и в случай че ръководещите не знаят какво да подхващат, то могат да употребяват непознатия опит. Румъния да вземем за пример през днешния ден е приела пакет с районни ограничения.

Според Симеон Дянков  " такива политики би трябвало да се вършат в този момент, а не след това да се гони вятърът ".

Като антикризисна мярка той вижда повдигането на прага за Данък добавена стойност. В момента наложителният предел е 50 хиляди. За да се помогне на дребния бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, поучава някогашният финансов министър. Това по думите му оказва помощ на всички дребни компании.

Запитан по какъв начин наподобява България от Вашингтон, Симеон Дянков заключи, че " общо взето излизат неприятни вести ", а страната ни не стои в добра светлина на открито. Светът е напълно в рецесия, а в България с изключение на с огромната рецесия около Covid-19, излизаме и " с нашата характерна рецесия, която очевидно отдавна не сме решили ".

Поне 2-3 години непознатите вложители ще стоят надалеч от България, предвижда Дянков. 

" И тъкмо по тази причина ни трябват тези районни и секторни политики. Чуждите сме ги изгубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не единствено тази година, а и идната, и по-следващата. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР