Трябва да сме дълбоко съпричастни като общество с протеста на

...
Трябва да сме дълбоко съпричастни като общество с протеста на
Коментари Харесай

За съпричастност към майките на деца с увреждания, призова Радев

Трябва да сме надълбоко съпричастни като общество с митинга на майките на деца с увреждания. Това сподели президентът Румен Радев по време на проведената от президентската институция кръгла маса на тематика: " Хората с увреждания като запас на първичния пазар на труда провокации и решения ".

 Фонд за обществена взаимност предлага КНСБ
Фонд за обществена взаимност предлага КНСБ

Да има поощрения за шеф, назначил хора с увреждания

" Тази кръгла маса съответствува с интервала на митинга на майките на деца с увреждания, към които би трябвало да бъдем надълбоко съпричастни като общество , които изискват бързи и обективни законови решения и финансови задължения. За това бидейки изцяло взаимен с майките на деца с увреждания, желая да заявя, че задачата на този конгрес е да сложим доста по-глобалната тематика за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в нашето общество ", съобщи Радев.

 АИКБ не поддържат законопроекта на Манолова за персоналната помощ
АИКБ не поддържат законопроекта на Манолова за персоналната помощ

Държавата може да приоритизира една или друга сфера, само че не и да абдикира

По думите му за такава пълноценна интеграция можем да приказваме, когато преодолеем ред психически бариери и когато има построена такава социална среда , че децата с увреждания - да постъпват в детска градина наедно с другите, да учат във висши учебни заведения наедно с другите и да се осъществят на пазара на труда наедно с другите.

" Според мен критерият за пълноценната интеграция това е трудовата претовареност на тези хора ", съобщи Радев.

 Майките на деца с увреждания остават на палатки до 1 октомври
Майките на деца с увреждания остават на палатки до 1 октомври

До тогава и трите закона би трябвало да влязат в Народното събрание - амблок

По данни от регистрите на Национален осигурителен институт към месец юни тази година в България има към 445 хиляди жители , които получават персонална пенсия за трайно понижена продуктивност. " Малка част от тях работят по трудови контракти ", съобщи Радев. Проблем съставлява и обсега на хората с увреждания, които работят в профилираните предприятия. " Част от тях посетих ", съобщи Радев и посочи, че те едвам действат.

" Дългът ни като общество към тези хора напълно не се заключава в това да осигурим някаква персонална пенсия или обществени помощи , това е най-лесният метод тези хора да бъдат изключени от обществото - несъмнено това е наложително, само че това е осъществяване на някакъв публичен дълг, само че съгласно мен не и на моралния дълг ", съобщи Радев.

 Манолова зове специалистите от МТПС да се забързат
Манолова зове специалистите от МТПС да се забързат

Манолова упорства за приемане на трите закона за хората с увреждания в пакет

" Моралният дълг, който имаме всички ние - да изградим такава социална среда, че тези хора да бъдат включени пълноценно с трудова претовареност и да се усещат почтени и пълноценни жители на нашата страна. Ето тогава можем да приказваме, че България в действителност е цивилизована страна ", съобщи държавният ни глава.

По думите му са нужни редица дейности, свързани с образованието, общественото предприемачество и поддръжка и благоприятни условия за равноправн а трудова реализация на първоначални пазар на труда.

 Депутатите трансформираха Закона за интеграция на хората с увреждане
Депутатите трансформираха Закона за интеграция на хората с увреждане

Ще се обезпечи непрекъсваемост на получаваните месечни добавки и ще се ограничи рискът от съществено обществено напрежение

Припомняме по отношение на митинга на майките на деца с увреждания общественият министър Бисер Петков подаде оставка , само че ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. общественият министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов одобри оставката на заместител обществения министър .Тя подаде оставка поради публичното неодобрение във връзка присъединяване й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания , която се организира в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред Народното събрание на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че е доста значимо въпросният законопроект, който, по думите й, е направен дружно с майките на деца с увреждания, да влезе в Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР