Трябва да си уважаваме институциите. Трябва да говорим с почит

...
Трябва да си уважаваме институциите. Трябва да говорим с почит
Коментари Харесай

Тони Димов: В съвременния законодателен процес се бърза без да е ясно защо

Трябва да си почитаме институциите. Трябва да приказваме с респект за Народното събрание (НС), без значение кой е в него. В актуалния законодателен развой се бърза без да е ясно за какво. Това буди подозрение, че се прави опит за прикриване на нелицеприятни неща. Това съобщи Тони Димов от Центъра за оценка за влияние на законодателството в предаването "Лице в лице " по БТВ.

Първичният орган в страната е Народно събрание. Останалите две управляващи са вторични, те извършват решенията му. Това е органът, който директно се намесва в нашите ориси. Изключително значимо е кой изпращаме в този орган, акцентира специалистът.

По думите му през последните години след 2016 година е заложена една прекомерно пропусклива система за народни представители.

"Два са структурните проблеми на институцията, а точно, че Народно събрание трайно отхвърля да съблюдава закона, който го принуждава да приема решения след публично разискване. Аргументите са, че това пести време. Вторият проблем е, че в Народно събрание не се организира структурна оценка. Нужно е да има бистрота на нормотворчеството и достъп на жителите да въздействат на процесите за взимане на решения. Това е един от най-силните принадлежности на демокрацията. Така се повишава и доверието в институцията ", сподели още Димов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР