Трябва да си купите ключ за иконата, а след като

...
Трябва да си купите ключ за иконата, а след като
Коментари Харесай

Църква в Истанбул изпълнява най-съкровените желания


Трябва да си купите ключ за иконата, а откакто желанието ви е реалност, да го върнете

В квартала Фатих в Истанбул, покрай акведукта, има черква, в която идват хора от разнообразни религии. Всички те идват с една цел - да си купят ключ, да им отворят заветната икона и да изискат осъществяването на желанието си. И защото желанията се извършват тук единствено на първия ден от всеки месец, храмът се назовава „ Еднодневна черква ". Но това не е единственото име на църквата. Тя също по този начин се назовава Църквата на Изпълнението на Желанията, Дева Мария, Светия Извор, Ключовете. И с цел да го намерите, ще е задоволително да назовете някое от тези имена - това място е добре познато както измежду локалните, по този начин и измежду туристите. В това може да се убедите, в случай че посетите църквата в първия ден на всеки месец. Именно в такива дни на входа на храма чака дълга опашка от хора. Всички те желаят да изпитат за себе си способността на храма да извършва желанията. Въпреки че работи още във вторник и четвъртък.





Църквата на Единия ден може да е позната по целия свят, само че от историческа позиция е известно малко. Не е открита даже по-точната дата на построяването й. Но в случай че се съди по обстоятелството, че в градината на църквата има фрагменти от антични колони, можем да предположим, че на това място в миналото е имало византийски храм. И има доста такива фрагменти от древността в столицата на Турция, би трябвало единствено да се вгледаме деликатно, до момента в който се разхождаме из града.

Има локална легенда за това по какъв начин през 18-ти век градината, в която в този момент стои Еднодневната черква, била купена от грък. Веднъж щерка му Мария имала сън, в който й се явила Пресветата Дева. И разказала за лечебния източник на вода, който се намира тъкмо в градината им. Богородица даже изяснила точното място, където да търси, с цел да откри източника.



На сутринта Мария разказала за необичайния сън и цялото семейство отишло да търси посоченото място. И, несъмнено, намерили източника и като признателност построили черква на името на Богородица.

За да опитате водата от източника, би трябвало да слезете в мазето на храма. Въпреки, че тези, които го пият, споделят, че водата не е доста вкусна. Но мнозина имат вяра, че тя оказва помощ за лекуването на доста заболявания.

Друго си име - Църквата на ключовете - храмът получил заради специфичния ред, в който се извършват желанията. На входа би трябвало да си купите ключ или няколко ключове - всичко зависи от броя на скритите стремежи.



След това с тези ключове би трябвало да отидете до иконите, които са доста тук и съвсем всички са заключени зад дървени шкафове. Тези шкафове се отварят благодарение на ключовете. През цялото време би трябвало да се молите или просто да говорите и да мислите за най-желаното от вас.

И тогава би трябвало да вземете този ключ и да изчакате, до момента в който желанието се сбъдне. След това би трябвало да дойдете назад и да върнете ключа. Също по този начин е доста желателно да се раздадат сладкиши в двора на храма. Благодарение на тази традиция постоянно има някой, който черпи енориашите с бисквити, саралия или просто захар.



Поради този цикъл локалното духовенство не би трябвало да създава нови ключове. И това е макар обстоятелството, че всеки месец се вземат до три хиляди ключа от храма. Някои даже идват с бележки от родственици и другари, които не могат да посетят църквата, само че също по този начин желаят да изпълнят фантазиите си. Те желаят да слагат бележката вътре при иконата и да вземат ключа за нея.

Друга отличителна линия на този храм от всеки различен е, че хора от разнообразни вероизповедания могат да дойдат тук. Интересно е да се види тази необикновена опашка от мюсюлмани, православни и католици, които са благославяни от гръцкия духовник от прилежащия храм.

pochivka.blitz.bg

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР