Трябва да се знае, че имунният отговор, който се създава

...
Трябва да се знае, че имунният отговор, който се създава
Коментари Харесай

Имунният отговор след преболедуване може да е по-слаб от ваксината

Трябва да се знае, че имунният отговор, който се основава след преболедуване, може да е по-слаб, защото вирусът потиска имунната система. Имунният отговор, който е основан след имунизация, ще е по-ефективен и дългогодишен. Това уточни пред бТВ доктор Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница „ Лозенец “ и учител в Софийския университет.

Тя означи, че първите участници в клиничните изпитвания на утвърдените сега ваксини към момента са предпазени, което значи най-малко 8 месеца, а вярата на производители и учени е препаратите да защищават в границите на две години. Д-р Великова призна, че, поради изменчивостта на ковид, не е изключен и вид всяка година да се постанова да се имунизираме с модифицирана съгласно настоящия вариант ваксина – също както е с грипа сега.

По думите ѝ измерването на антителата в организма, което се прави сега, може да покаже, че сме се срещали с вируса, само че единствено по себе си не може да даде информация за успеваемостта на тези антитела. Именно оптималното укрепване на имунната система е и в основата на опитите за съчетание на ваксини.

Д-р Великова беше безапелационна, че пациентите с автоимунни болести също могат безвредно да се имунизират с която и да е от позволените сега ваксини.

„ Данните досега демонстрират, че теоретично това е допустимо, само че такива случаи не са следени. Истината е, че са нужни доста повече фактори от използването на имунизацията – генетична предразположеност, вирусни болести, в това число COVID-19 може да отключи автоимунно заболяване “, изясни доктор Великова.

По думите ѝ бременните дами и възрастните хора също все още нямат съображение да се тормозят от имунизацията против ковид. Тя изясни, че успеваемостта на препарата на „ АстраЗенека “, която е по-ниска от тази на другите две ваксини, е във връзка с инфектирането, само че, сходно на тях, демонстрира 100% предотвратяване от тежко протичане с болнично лекуване, потребност от механична вентилация и така нататък
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР