Трябва да се започне с предисторията. На бюрото на главния

...
Трябва да се започне с предисторията. На бюрото на главния
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: Очевидно не става въпрос за държавна измяна от страна на президента

" Трябва да се стартира с предисторията. На бюрото на основния прокурор попада една директория, тя му е дадена от различен прокурор. Какво би трябвало да направи той - да се направи, че не съществува ли? Всеки основен прокурор би питал Конституционния съд . Така би постъпил всеки основен прокурор. " Това сподели някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров в изявление за Нова телевизия.
" В тази връзка обаче, публичният интерес се насочва към това, откакто пита не какъв да е, а основният прокурор, какво има зад тази интензивност. Започва замяна на реплики и в следствие имаме елементи от СРС-та ", изясни той. 
" От това, което изтече, явно не става въпрос за държавна измяна или нарушение на Конституцията . Ако имаше такива данни, болшинството в Народното събрание, което недолюбва президента, щеше да инициира процедура по импийчмънт ", добави още професорът.
Според него този случай не е невиждан, тъй като против президента Първанов също е имало самодейност на болшинството на ГЕРБ за иницииране на импийчмънт.
" Питането на основния прокурор е ориентирано към алинея 4 на член 103, защото против президента и вицепрезидента, до момента в който те са в мандат, не може да бъде възбуждано наказателно гонене. При това този имунитет е безспорен, той не може да бъде снет, както е при народните представители. Следователно, в случай че има някакви данни, те са си данни, само че не може да бъдат подхванати никакви дейности по отношение на следствие ", изясни Киров.
Според него от оповестените материали няма данни за осъществено закононарушение. Киров акцентира, че това са единствено извадки от записите и е допустимо да има и други материали, които да разкриват вероятни закононарушения.
От своя страна депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев разяснява тематиката по този начин: " Прилича ми на това основният прокурор да извършва обещанията си. "
Според Цонев, това, че Иван Гешев пита Конституционния съд за пояснение на имунитета на президента по отношение на досъдебно произвеждане, демонстрира и, че основният прокурор извършва това, което сподели при встъпването си в служба – да осведоми обществото за всичко значимо в работата на държавното обвиняване. Цонев похвали прокуратурата за работата, която прави.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР